wtorek, 17 marca 2015

Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie

Sernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań) masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej i zmielonego słonecznika. Znakomicie ożywi świąteczny stół i to nie tylko kolorem :). Polubią go też osoby na diecie bezglutenowej, a w wersji wegetariańskiej wystarczy zamienić żelatynę na agar.

Do przygotowania masy serowej w tym uwodzicielskim kolorze użyłam czerwonych grejpfrutów i syropu barmańskiego o smaku grenadina.



Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie

Składniki: 

Masa serowa:

  • 4-5 czerwonych grejpfrutów, 
  • 500 g mielonego sera, 
  • 300 ml śmietany 36%, 
  • 100-200 ml syropu barmańskiego o smaku, 
  • 10-11 płatków żelatyny (1 płatek = 1,6 g). 


Ciasto: 
  • 125 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej młynkiem do kawy), 
  • 100 g cukru, 
  • 70 g masła, 
  • 50 g zmielonego słonecznika, 
  • 2 jajka, 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli,
  • masło do posmarowania formy. 


Przygotowanie:

  1. Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. 
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, zmielonym słonecznikiem i skórką z pomarańczy, dodać do masła i wymieszać.
  3. Piec w 190 stopniach przez 15-20 minut (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  4. Masa serowa: Grejpfruty obrać i wyfiletować, z pozostałych części wycisnąć sok (białe błony wyrzucić), zmiksować blenderem na gładki mus. Odlać 200 ml i pozostawić do przygotowania górnej warstwy. 
  5. Odlać 100 ml (potrzebne do rozpuszczenia żelatyny). Do pozostałej części dodać ser i odpowiednią ilością grenadiny (wg. uznania), dokładnie wymieszać. 
  6. W zależności od ilości uzyskanej masy serowej użyć odpowiednią ilość żelatyny. Na jeden litr wystarczy 9-10 płatków żelatyny (ok. 15 g). Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie ma 5-7 minut, odcisnąć, dodać 100 ml musu grejpfrutowego i podgrzać mieszając do rozpuszczenia (nie gotować). Do żelatyny dodać stopniowo 2-4 łyżki masy serowej i rozprowadzić trzepaczką. Żelatynę przelać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
  7. Ubić mocno schłodzoną śmietanę i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać na jaglany spód pierwszą warstwę (ok.0,5 cm) i wstawić do lodówki na 10 minut. Brzegi formy można zabezpieczyć od środka przeciętą na pół koszulką biurową, jeśli użyjecie formy z obręczą ułatwi to wyjęcie sernika.
  8. Wylać pozostałą masę, chłodzić w lodówce ok. godziny.
  9. Namoczyć w wodzie 2 płatki żelatyny, odcisnąć, dodać pozostały mus grejpfrutowy, podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, ewentualnie dosłodzić grenadiną, przestudzić, wylać na masę serową. Chłodzić kilka godzin.





1 komentarz:

  1. Ależ ma cudownie delikatną, leciutką konsystencję. Pięknie wygląda ta różowa pianka :)

    OdpowiedzUsuń