poniedziałek, 16 marca 2015

Rybny przekładaniec

Nie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe i warto je jeść kilka razy w tygodniu, ale ryby to także znakomity środek upiększający. Za sprawą kwasów z rodziny omega-3 oraz witaminy A i E wpływają na zdrowy wygląd skóry i wygładzają zmarszczki, a witaminy z grupy B przyśpieszają metabolizm, zapobiegają chorobom skóry i koją nasze nerwy... Warto dbać o to, by być szczęśliwą kobietą ;)

Rybny przekładaniec to prosta zapiekanka z orientalną nutą, w tym przepisie z dorszem i łososiem.




Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 4

Składniki:

  • 400 g płat łososia bez skóry,
  • 400 g płat dorsza bez skóry,
  • 2 limonki,
  • 2 łyżki oleju arachidowego,
  • 2 łyżki sezamu białego i/lub czarnego
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
  • pieprz,
  • do podania plastry chili i świeże zioła (u mnie rzeżucha).






Przygotowanie:


  1. Ryby pokroić w cienkie paski. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem arachidowym. Wyłożyć ryby układając je ciasno obok siebie. 
  2. Otrzeć skórkę z jednej sparzonej limonki, dodać wyciśnięty sok z limonek, sos rybny i sojowy, pozostały olej i pieprz. Marynatą skropić ryby i odstawić na 20 minut do zamarynowania.
  3. Posypać sezamem, wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 15 minut w 190 stopniach.
  4. Przed podaniem posypać plastrami chili i ziołami. Podawać z ulubionymi dodatkami - w przepisie z tymiankowym puree z batatów i cytryny.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz