3/13/2015

Rogaliki z czeremchą

Przed nami weekend i nasze myśli mimo woli zaczynają krążyć wokół łóżka i tych przyjemnie rozleniwionych chwil, które będziemy w min mogli spędzić, nie musząc zrywać się do pracy skoro świt, stać w korkach, przeciskać się w zatłoczonych autobusach i tramwajach... brrrrr. A może oczami wyobraźni widzisz już tacę z aromatyczną kawą i różnymi pysznościami, która ląduje na twojej kołdrze razem z bonusem: "Dzień dobry Kochanie"?

Potrzebujesz tylko kilku machnięć łyżką i pociągnięć wałkiem, żeby sobie osłodzić i uprzyjemnić poranek, no i będzie czym zapełnić tą tacę ;). W tym tygodniu na weekendowe śniadanie polecam przepyszne wege burgery z batatów i czerwonej fasoli (pokochają je także mięsożercy ;), zwłaszcza ci uprawiający sporty). Rogaliki z konfiturą czeremchową są tylko słodkim dodatkiem. Robi się je w kilka minut więc na pewno się przy nich nie napracujecie, idealny przepis na koniec męczącego tygodnia.  

Do nadzienia rogalików użyłam przepysznej domowej konfitury z czeremchy i czekolady, ale sprawdzi się każda inna gęsta konfitura lub dżem, które znajdziecie w domu.





Czas przygotowania: 15 minut 
Wyrastanie: 60 minut  
Pieczenie: 15 minut 
Porcje: 24 rogaliki 


Składniki:  

  • 1,5 szklanki mąki, 
  • 1/2 kostki masła, 
  • 25 g drożdży, 
  • 4 łyżki letniego mleka, 
  • łyżeczek cukru pudru, 
  • szczypta soli, 
  • jajko, 
  • 2 łyżki mleka do posmarowania rogalików, 
  • konfitura do nadzienia,
  • cukier puder do posypania. 


Przygotowanie: 
  1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem pudrem, odstawić ma kilka minut. Bardzo miękkie masło wymieszać z mąką, solą, jajkiem i drożdżami. Nakryć folią spożywczą, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.    
  2. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto podzielić na dwa kawałki, każdy oddzielnie rozwałkować na bardzo cienki, okrągły placek (ok. 1 mm gr.) i podzielić na 12 trójkątów. Na każdym położyć płaską łyżeczkę konfitury i zrolować w rogalik.     
  3. Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, z wierzchu posmarować mlekiemPiec do zrumienienia ok. 15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. 





6 komentarzy:

  1. Z czeremchą, której nigdy nie jadłam, musiał smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czeremcha amerykańska, choć obco brzmiąca mocna osadzona w dawnej kuchni polskiej. Dość pracochłonna przy obróbce, ale niezwykły smak solo i w połączeniu z innymi owocami i/lub ziołami rekompensuje nakłady pracy ;) Zapraszam po wakacjach na przetwarzanie :)

      Usuń
  2. 250 g drożdży to ćwierć kilograma... chyba pomyłka :) Czy nie powinno być 25 gramów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że pomyłka :) , minus jedno zero. Dzięki za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
  3. A gdzie można dorwać czeremchę? Wiem, że generalnie dużo jej w Polsce rośnie dziko, ale szczerze mówiąc sama nie podjęłabym się zrywania jej i ryzykowania, że zerwałam dobrze. :< Czy wiesz coś może o gotowych już przetworach z czeremchy dostępnych w sklepach/internetach itd.? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz spotkałam czeremchę w formie dżemu, a raczej cukru z dodatkiem czeremchy. Odradzam zakup przetworzonej czeremchy. Jest mało smaczna, droga i przesłodzona. Zachęcam do zbierania, czas zbiorów już się zbliża :) Jest dość charakterystyczna i trudno się pomylić ale możesz poszukać w swojej okolicy osób, które ją zbierają lub pytać ogrodników... lub pisz do mnie na prv

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger