poniedziałek, 9 marca 2015

Rillettes z gęsi z nutą macierzanki i pomarańczy

Rillettes z gęsiej piersi z dodatkiem macierzanki i pomarańczy to przepyszne smarowidło, idealne do pieczywa, zwłaszcza tego domowego pieczonego na zakwasie. 

Rillettes jest przygotowane tylko z tłuszczu gęsiego i powinno być przechowywane w lodówce. W temperaturze pokojowej zaczyna się topić, po schłodzeniu ponownie stężeje. 




Czas przygotowania: 20 minut + duszenie mięsa + chłodzenie



Składniki: 
  • Pierś gęsi z kością (ok. 1 kg),
  • 400 g tłuszczu gęsiego,
  • 4 plastry prosciutto,
  • skórka otarta z pomarańczy,
  • 100 ml soku z pomarańczy,
  • kilka gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku),
  • sól i pieprz do smaku.

Marynata:
  • 3 ząbki czosnku w plasterkach,
  • łyżka posiekanej macierzanki,
  • 2 łyżki soli morskiej,
  • 2 łyżki brązowego cukru.
  • 100 ml soku z pomarańczy.


Przygotowanie:
  1. Wymieszać składniki marynaty, natrzeć gęś, marynować w chłodnym miejscu 1-2 dni.
  2. W rondlu roztopić gęsi smalec. Pierś dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do smalcu razem ze skórą i kością, dodać skórkę i sok z pomarańczy, 4 gałązki macierzanki i dusić na małym ogniu do czas, aż mięso zacznie się rozpadać (ok. 4 godz.).
  3. Pod koniec duszenia usunąć skórę, kość i gałązki, do mięsa dodać prosciutto pokrojone w cienkie paski, po 10 minutach zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
  4. Mięso odsączyć na sicie, podzielić widelcem na włókna, przełożyć do małych słoiczków, zalać tłuszczem, przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz