3/05/2015

Pomarańczowy krem batatee

Krem batatee to moja wariacja nt. kremu brulee. Przygotowuję go z wyjątkowych i zdrowych batatów, które tworzą intensywnie pomarańczowe zestawienie z pomarańczą. Dla kontrastu sos wiśniowy z dużymi kawałkami owoców z dodatkiem wiśniówki (alkohol odparuje w trakcie gotowania). Agar-agar, roślinny środek żelujący, pozwala przygotować znakomity deser wegetariański. 

Puree z wcześniej upieczonych batatów pozwali zachować intensywnie pomarańczowy kolor, nie do uzyskania przy puree gotowanym.  






Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie + tężenie
Porcje: 10

Składniki:

Krem:

  • 1 batat,
  • 5 pomarańczy,
  • 400 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
  • agar-agar 10 g/litr kremu,
  • ksylitol lub cukier do smaku,
  • łyżeczka oliwy.


Sos wiśniowy:

  • 450 g mrożonych wiśni bez pestek D'aucy,
  • 90 g brązowego cukru,
  • 80 ml wiśniówki,
  • 1 cytryna,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru.


Przygotowanie:

  1. Batata umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na dwie połowy, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec skórą do góry ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem).
  2. Cytrusy wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę z dwóch pomarańczy i cytryny, zachować do kremu i sosu.
  3. Przygotować sos. W rondlu skarmelizować cukier, dodać wiśniówkę, przyprawy, sok i skórkę z cytryny, gotować ok.10 minut. Zmiksować blenderem pozostawiając część owoców w całości. 
  4. Z pomarańczy ściąć skórę (razem z cienką, białą błoną), wyciąć fileciki, z pozostałych części wycisnąć sok. 
  5. Gorące bataty wydrążyć łyżką, dodać mleko kokosowe, wanilię, sok i skórkę z pomarańczy, zagotować i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać fileciki z pomarańczy, zagotować, dosłodzić do smaku.
  6. Do gorącej masy dodać agar-agar w proporcji 10 g/litr kremu (ułatwieniem jest gotowanie w rondlu z miarką) i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  7. Gorący krem rozlać do foremek i odstawić do stężenia (nie trzeba wstawiać do lodówki). Podawać z sosem wiśniowym.  





2 komentarze:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger