3/10/2015

Pomarańczowa tarta z batatów na jaglanym spodzie

Drugie życie Kremu batate, czyli bataty i pomarańcze tym razem w formie tarty na kruchym jaglano-orkiszowym spodzie. Do podania z plastrami świeżej pomarańczy lub sosem owocowym.





Składniki:


Spód:
  • 150 g mąki jaglanej,
  • 50 g mąki orkiszowej,
  • 20 g cukru pudru,
  • 130 g masła,
  • czubata łyżka kakao,
  • 1 żółtko,
  • 2-3 łyżki lodowatej wody,
  • szczypta soli. 

Krem:
  • 1 szklanka puree z pieczonych batatów,
  • 2 pomarańcze,
  • 200 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu,
  • 70 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
  • agar-agar 10 g/litr kremu,
  • ksylitol lub cukier do smaku.

Przybranie:
  • plastry pomarańczy.


Przygotowanie:


Kruchy spód:
  1. Masło schłodzić. W malakserze wymieszać suche składniki (tryb pulsacyjny), dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, miksować kilka sekund. Masło powinno by w widocznych kawałkach.
  2. Dodać żółtko i lodowatą wodę, wymieszać.
  3. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić (min. 30 minut w lodówce).
  4. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy posmarowanej masłem, nakłuć widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić.    


Krem:
  1. Pomarańcze wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, obrać i wyciąć fileciki.
  2. Puree z batatów zalać mlekiem kokosowym, dodać wanilię, sok i skórkę z pomarańczy, zagotować i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać fileciki z pomarańczy, zagotować, dosłodzić do smaku.
  3. Do gorącej masy dodać agar-agar w proporcji 10 g/litr kremu (ułatwieniem jest gotowanie w rondlu z miarką) i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Krem lekko przestudzić, wylać na zimny spód, odstawić do stężenia (nie trzeba wstawiać do lodówki). Przybrać plastrami pomarańczy.



3 komentarze:

  1. jakże uroczo pomarańczowa! prawdziwe lato zwiastująca! intrygujące batatowe wnętrze - do opatentowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Może w końcu przekonałabym się do batatów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna ta tarta, z pewnością smakowała bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger