sobota, 28 marca 2015

Makaron z małżami w 15 minut

Szybkie, zdrowe i kolorowe, takie powinny być wiosenne posiłki, żeby zostało nam więcej czasu i ochoty na podziwianie przyrody budzącą się do życia ;)  

W zestawie prostych i szybkich potraw nie powinno zabraknąć makaronu, bo wystarczy kilka smacznych dodatków, żeby wyczarować coś pysznego i nie skomplikowanego. Dziś proponuję połączenie czarnego makaronu naturalnie barwionego atramentem z kałamarnicy z małżami, chrupiącą fasolką szparagową i mozzarellą z mleka bawolego, lub serem pleśniowym w wersji ostrzejszej. W trakcie gotowania małże puszczą sok, który w połączeniu z sokiem z pomidorków, cytryną, cebulą, czosnkiem oraz z winem da nam przepyszny sos otulający makaron. Małże sercówki można zastąpić innymi owocami morza, znakomicie smakuje też z polskimi rakami.






Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 250 g czarnego spaghetti (lub pełnoziarnistego),
  • 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle,
  • 500 g małży sercówek w muszlach (świeżych, zamrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godzin w lodówce),
  • 200 g pomidorków koktajlowych, 
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 - 1 papryczka chili,
  • łyżka masła, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa.
Do podania:

  • kiełki słonecznika do podania,
  • 100 g mozzarelli buffalo w wersji łagodnej lub sera pleśniowego w ostrej.



Przygotowanie:
  1. Muszle namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut, odsączyć na sitku, otwarte muszle wyrzucić. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Cebulę, czosnek i chili drobno posikać, zeszklić na oliwie w dużym rondlu. Dodać muszle, pomidorki przekrojone na pół, wino i sok z cytryny, dusić bez przykrycia 2 minuty. Dodać 1/2 szklanki wody w której gotował się makaron, masło i fasolkę, dusić 4 minuty.
  3. Dodać posiekana natkę pietruszki, skórkę z cytryny i makaron, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  4. Przełożyć na talerze, na wierzchu położyć kawałki sera, podać z kiełkami słonecznika.





W parze ze zdrowiem

1 komentarz:

  1. Dużo słyszałem na temat czarnego makaronu ale nigdy jeszcze nie odważyłem się go zjeść. Czas najwyższy to zmienić :P

    OdpowiedzUsuń