Proste i szybkie danie z krewetkami, które są też znakomitą dekoracją. Można je podać jedynie z cząstkami cytryny lub pójść dalej i przygotować sałatkę.
Porcje: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 300 g kalafiora,
- 350 g obranych krewetek,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 10 listków szałwii,
- 2 łyżki mleka zagęszczonego,
- 1 łyżka tartego parmezanu,
- szczypta kurkumy,
- sól i pieprz do smaku,
Do podania:
- 2 cząstki cytryny,
- dowolna sałatka.
Przygotowanie:
- Kalafior podzielić na różyczki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i zmiksować z dodatkiem parmezanu, mleka i kurkumy na gładki krem.
- Krewetki podsmażyć na rozgrzanym maśle przez minutę. Dodać listki szałwii i smażyć kolejną minutę.
- Krewetki odłożyć, masło z szałwią dodać do puree, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerze, na puree położyć krewetki. Podać z cząstkami cytryny i sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz