środa, 4 marca 2015

Krewetki na szałwiowym puree z kalafiora

Proste i szybkie danie z krewetkami, które są też znakomitą dekoracją. Można je podać jedynie z cząstkami cytryny lub pójść dalej i przygotować sałatkę.




Porcje: 2
Czas przygotowania: 15 minut



Składniki: 
  • 300 g kalafiora,  
  • 350 g obranych krewetek, 
  • 1 łyżka masła klarowanego, 
  • 10 listków szałwii,  
  • 2 łyżki mleka zagęszczonego, 
  • 1 łyżka tartego parmezanu, 
  • szczypta kurkumy, 
  • sól i pieprz do smaku, 

Do podania:  
  • cząstki cytryny, 
  • dowolna sałatka. 

Przygotowanie:
  1. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i zmiksować z dodatkiem parmezanu, mleka i kurkumy na gładki krem. 
  2. Krewetki podsmażyć na rozgrzanym maśle przez minutę. Dodać listki szałwii i smażyć kolejną minutę. 
  3. Krewetki odłożyć, masło z szałwią dodać do puree, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerze, na puree położyć krewetki. Podać z cząstkami cytryny i sałatką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz