2/24/2015

Szybka kawa piernikowa

Dzień dobry! Kawa do łóżka, a może naturalne dopalacze do pracy? 

Przyprawy wzbogacają nasze dania o nowy smak, aromat i cenne dla naszego organizmu składniki. Weźmy np. taki niepozorny i ogólnie dostępny cynamon - poprawia dopływ krwi do mózgu w efekcie czego łatwiej się koncentrujemy i zapamiętujemy, rano pomoże szybko dojść do siebie, a w ciągu dnia rozjaśni umysł.
Skutecznie zwalcza grzyby i bakterie oraz działa przeciwzapalnie. Polepsza trawienie, przyśpiesza przemianę materii i reguluje pracę nerek, dzięki czemu wspomaga odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Daje też wrażenie słodyczy, a przez to możemy zmniejszyć ilość używanego cukru.

Podobne właściwości posiada imbir, który dodatkowo może być stosowany jako naturalny środek przeciwbólowy przy bólach miesiączkowych, łagodzący mdłości (wchodzi w skład leków przeciw chorobie lokomocyjnej), obniżający ciśnienie i poziom cholesterolu. Polepsza krążenie krwi i tak jak cynamon jest uważany za afrodyzjak.
    
W przeciwieństwie do syropów smakowych ten zestaw przypraw jest niskokaloryczny. Będzie dobrze smakował z kawą, herbatą, czekoladą i kakao. Wzbogaci shake, smoothie i każdy inny koktajl, zwłaszcza fit pity wiosną na detoksie.

Zamiast pić w pracy kolejną nudną kawę ożyw ją własną mieszanką przypraw. Wystarczy zmieszać je w odpowiadających Ci proporcjach, zamknąć w słoiczku i dosypywać do gorącego napoju. 




Czas przygotowania: 5 minut
Porcje: 2

Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego (w wersji wege roślinnego),
  • 2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy,
  • przyprawa do pierników,
  • mielony imbir,
  • mielony cynamon,
  • miód do smaku.


Przygotowanie:

Mleko podgrzać z przyprawami, dodać do gorącej kawy. Podać z miodem.



4 komentarze:

  1. Lubię taka kawę. chyba sobie teraz taką zrobię :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł. Na pewno bardzo rozgrzewająca jest taka kawa w zimowe dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozgrzewająca w zimowe, wzmacniająca na wiosnę :)

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger