2/15/2015

Sernik cytrynowe latte chia z gorącym chutneyem


Macie ochotę na sernik? Ja dość często ;) zwłaszcza jak mogę wprowadzić do przepisu domowe nalewki, likiery lub konfitury. Dziś właśnie taki sernik cytrynowe latte podany z chutneyem jabłkowo-cytrynowym. 

Zaczęło się dość prozaicznie od przegladania zdjeć z wyjazdu do Włoch. Najpierw na Święta i karnawał powstało włoskie Limoncello, które pózniej w prosty sposób przez dodanie mleka skondensowanego przeobraziło się w Crema di Limoncello. Obydwa likiery, równie smakowite, podbiły serca gości i rodziny. Jednak wszystko szło w złym kierunku. Przygotowane zapasy drastycznie malały, aż została mała porcja, zbyt mała by obdzielić gości, i tak ten pyszny likier dostał swoje ostatnie 5 minut. Zabłysnął w towarzystwie jabłek w prostym sosie, znakomitym jako dodatek do deserów o podobnych nutach smakowych. 

Tym razem wybór padł na pieczony sernik, który od jakiegoś czasu miałam zamiar połączyć z nasionami chia i powstał pyszny, bardzo lekki sernik z ciekawą fakturą nadaną przez nasiona szałwi. Wadą tego sernika jest dość długi czas oczekiwania na finał bo sernik musi swoje odstać, ale zapewniam warto czekać.



Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina

Składniki:

Sernik

  • 1 kg drobno zmielonego sera,
  • 4 jaja,
  • 1/2 szklanki białego cukru,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 mocne zaparzone i ostudzone espresso lub 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozprowadzonej w 2 łyżkach gorącej wody, 
  • 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie),
  • 100 ml crema di limoncello lub innego likieru cytrynowego,
  • skórka otarta z połowy cytryny.

 Chutney jabłkowo-cytrynowy

  • 3 jabłka,
  • 150 ml crema di limoncello,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka masła,
  • syrop z agawy lub cukier do smaku. 

Przygotowanie:

Masa cytrynowa chia

  1. Nasiona chia zalać crema di limoncello i 6 łyżkami zimnej wody, odstawić na 30 minut.
  2. Połowę sera zmiksować z połową skrobi ziemniaczanej*, białym cukrem, 2 jajkami, skórką cytrynową i namoczonymi nasionami chia. Odstawić na 15 minut.  
  3. Tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, żeby sernik nie wyciekł dołem, z zewnątrz zabezpieczyć folią aluminiową, żeby w trakcie pieczenia woda nie wlewała się do tortownicy. 
  4. Masę przelać do tortownicy, wstawić do większej foremki napełnionej wodą (do 2/3 foremki z sernikiem), piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut.
*skrobię ziemniaczaną w masie cytrynowej można zastąpić niesłodzonym budyniem cytrynowym.


Masa latte

  1. W tym czasie przygotować masę kawową: zmiksować pozostały ser, jajka, skrobię ziemniaczaną, kawę i brązowy cukier.
  2. Wylać na środek masy cytrynowej, obniżyć temperaturę do 165 stopni i piec dalej przez 40 minut.
  3. Wystudzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia (min. kilka godzin, najlepiej na całą noc).


Chutney jabłkowo-cytrynowy

  1. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę lub rozdrobnić melakserze.
  2. W rondlu stopić masło, dodać cukier i jabłka dusić 5 minut na wolnym ogniu. Dodać wodę i crema di limoncello, dusić aż jabłka będą miękkie. Doprawić do smaku cukrem.
Zimny sernik podawać z gorącym chutneyem.



2 komentarze:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger