czwartek, 12 lutego 2015

Marynowana cukinia z prosciutto i serem pleśniowym


Pomysł na szybką przekąskę lub nieskomplikowaną kolację. Jeśli naleśniki usmażycie dzień wcześniej będziecie mogli przygotować w pełni wartościowe śniadanie w ciągu kilku minut, kiedy parzycie kawę.





Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 2

Składniki:


  • Kilka naleśników z mąki pełnoziarnistej (tu przepis),
  • 6 plastrów szynki,
  • Cukinia,
  • Pęczek rzodkiewki, 
  • Garść oliwek,
  • 150 g sera pleśniowego,
  • Koperek,
  • Sól i pieprz,

Marynata
  • Skórka otarta z połowy cytryny,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka soku z agawy lub cukru,
  • 2 łyżka oliwy,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • czerwona chili opcjonalnie.
Do podania
  • Czerwony pierz,
  • orzechy włoskie i/lub pestki słonecznika.

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć, cukinię pokroić na spaghetti najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki, rzodkiewkę w plastry, koperek w większe kawałki. 
  2. Cukinię zalać marynatą, odstawić na 10-15 minut. W tym czasie usmażyć naleśniki.
  3. Cukinię wymieszać z rzodkiewkami i oliwkami, wyłożyć na talerze, na wierzchu położyć porwane plastry szynki, pokruszony ser, pokrojone naleśniki, posypać koperkiem, pieprzem i ziarnami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz