wtorek, 17 lutego 2015

Hummus z suszonymi pomidorami


Hummus przygotowany wg. podstawowego przepisu wystarczy zmiksować z suszonymi pomidorami, posypać tymiankiem i czarnym sezamem żeby otrzymać pastę w stylu śródziemnomorskim. Polecam :)





Czas przygotowania: 
10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie

Składniki:


  • 1/2 szklanki suchej ciecierzycy,
  • 1/3 szklanki pasty tahini,
  • 6-12 suszonych pomidorów z zalewy,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka sody,
  • zimna woda,
  • sól,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz Cayenne,
  • posiekany tymianek,
  • czarny sezam.


Przygotowanie:

  1. Ugotować i zmiksować cieciorkę, o czym już pisałam w przepisie podstawowym (tu przepis)
  2. Do przygotowanej pasy dodać pokrojone pomidory, zmiksować na gładko.
  3. Hummus podawać z czarnym sezamem, posiekanym tymiankiem lub macierzanką, oliwą i pieprzem cayene.








1 komentarz: