poniedziałek, 9 lutego 2015

Hummus z awokado i kolendrą


Hummus w zielonej odsłonie z awokado, limonką, kolendrą i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, przygotowany na bazie przepisu na gładki hummus (tu przepis). Pyszny jak zawsze :)





Czas przygotowania: 
10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie

Składniki:

  • 1/2 szklanka suchej ciecierzycy,
  • 1/3 szklanka pasty tahini,
  • 4 łyżki soku z limonki,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 2 awokado,
  • świeża kolendra,
  • 1 łyżeczka sody,
  • zimna woda,
  • sól,
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno,
  • pieprz Cayenne lub ostra papryka,
  • limonki do podania.

Przygotowanie:
  1. Cieciorkę namoczyć na noc w zimnej wodzie w proporcji 1:2. Następnego dnia odcedzić, wypłukać w zimnej wodzie, przełożyć do rondla i zalać świeżą wodą tak żeby zakrywała ziarna (ok. 3 cm nad ziarnami). Dodać sodę i gotować ok. godzinę. Ugotowane ziarno powinno się bez trudu rozetrzeć między palcami na gładką masę.
  2. Ugotowane ziarna odcedzić, wypłukać w zimnej wodzie, włożyć do malaksera (można odłożyć kilka całych ziaren do przybrania). Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, tahinę, sok z limonki i sól. Miksować ok. 3 minuty na gładką masę.  
  3. Żeby otrzymać pastę o aksamitnej konsystencji trzeba do zmiksowanej masy dodać ok. 1/5 szklanki lodowatej wody, dodając ją stopniowo nie przerywając miksowania. Po kolejnych 2 minutach dodać miąższ awokado, miksować na gładką masę.
  4. Hummus odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
  5. Przełożyć na talerz lub do miseczki, polać olejem, posypać pieprzem cayenne i kolendrą. Podawać z cząstkami limonki, ulubionym pieczywem, surowymi lub pieczonymi warzywami.
  6. Pozostałą część przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce.   





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz