2/28/2015

Dorada w migdałach

Ryba z piekarnika faszerowana pomidorami, pod przyjemnie chrupiącymi migdałami. 

Polecam :) 































Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 2

Składniki:
  • 2 dorady (ok. 400 g), 
  • 4 pomidorki koktajlowe, 
  • 5 suszonych pomidorów w oleju, 
  • 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 fileciki anchois, 
  • 1/2 łodygi selera naciowego,
  • skórka i sok z połowy cytryny, 
  • 100 g migdałów w płatkach, 
  • łyżka posiekanego tymianku lub oregano, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Przygotowanie:
  1. Ryby umyć i osuszyć.  
  2. Pomidory i anchois pokroić w małe kawałki, selera w bardzo cienkie plasterki, podsmażyć na łyżce oleju z przyprawami. Do pomidorów dodać tymianek, sok i skórkę otartą z cytryn, doprawić i wymieszać. 
  3. Ryby przełożyć do brytfanki skropionej olejem, do środka włożyć pomidorowy farsz, z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Brytfankę nakryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. 
  4. Na patelni roztopić masło i wymieszać z płatkami migdałów. Dorady wyjąć z piekarnika, usunąć folię, polać masłem z migdałami i piec dalej bez przykrycia przez ok. 5 minut do zrumienienia migdałów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger