niedziela, 22 lutego 2015

Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny


Jeśli czasami macie ochotę na lżejszą wersje tradycyjnych potraw, ten przepis jest dla Was :)

Na horyzoncie wiosna, temperatura za oknem rośnie i już nie potrzebujemy tłustych i ciężkostrawnych potraw podnoszących temperaturę ciała. Instynktownie zaczynamy się rozglądać za lżejszym jedzeniem i wpadamy w pułapkę pięknych, kolorowych, tekturowych, sztucznie pędzonych nowalijek. Swoje życie zaczynają wygrzewając się w promieniach żarówek w szklarniach i tunelach foliowych. Zapakowane w foliowe torebki podróżują na nasz koszt po świecie, zwiedzają magazyny, chłodnie, hurtownie sklepy i stragany, żeby w końcu trafić na nasze talerze z minimalną ilością witamin, których potrzebujemy, i ze zwiększoną ilością związków chemicznych, których powinniśmy unikać.

Prostszym i tańszym sposobem na zdrowe jedzenie fit na wiosnę może być wyhodowanie własnej zieleniny na parapecie i jedzenie krajowych warzyw korzeniowych. Po dodaniu chudego mięsa można wyczarować pyszne jedzonko, choć niektórzy uważają, że nie jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z lepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna.    

Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam.





Czas przygotowania: 2,5 godz.


Składniki:


  • 1 kg podudzi kurczaka,
  • 200 g wątróbki drobiowej,
  • 200 g pieczarek,
  • 1,5 szklanki płatków owsianych,
  • 3 jaja,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1/2 dużego selera,
  • 1 por,
  • 2 czerwone chili,
  • 4 ząbków czosnku,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 czarne kardamony,
  • 4 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • ostra papryka w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej z pestek winogron do smażenia.


Przygotowanie:



  1. Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon, cynamon, anyż, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przekrojone chili i sos rybny zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu 40 minut.  
  2. W międzyczasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i pieczarki, wystudzić. 
  3. Ugotowane mięso i warzywa odcedzić na sicie. Zmielić mięso, marchewki, seler korzeniowy, pietruszki i pieczarki podsmażone z cebulę. Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem, dodać jaja i dokładnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do keksówek posmarowanych olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia. 







Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki (tu przepis),




oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie (tu przepis).

1 komentarz: