czwartek, 19 lutego 2015

Ciemny chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie


Pieczenie domowego chleba zaliczam do najprzyjemniejszych i najzdrowszych uzależnień, z których nie trzeba się leczyć. Zapewne wiecie o czym mówię. Z każdym upieczonym bochenkiem można zapadać się coraz głębiej, i głębiej, aż pewnego dnia ze zdumieniem spostrzegamy, że funkcjonujemy w rytmie przygotowywania chleba :). 

Chleby na zakwasie uważam za najlepszy na Świecie! Trzymając się tej wersji dziś żytnio-orkiszowy z dodatkiem czarnego sezamu, pestek dyni i melasy z trzciny cukrowej, która nadaje pieczywu ciemny kolor i lekko łagodzi kwasowość zakwasu.






Czas przygotowania: 
ciasto - 2 dni
pieczenia - 50 minut


Składniki:

Zaczyn:
  • 250 g zakwasu żytniego* (dokarmionego 8 godz. wcześniej),
  • 200 g mąki orkiszowej ciemnej,
  • 170 g mąki żytniej 720,
  • 300 ml letniej wody do ciasta
  • 150 ml gorącej wody do namoczenia ziaren,
  • 60 g czarnego sezamu,
  • 40 g pestek dyni.


Ciasto właściwe:
  • 200 g mąki żytniej 720,
  • 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej,
  • 15 g soli,
  • kilka łyżek sezamu i/lub pestek dyni do posypania foremek.



* Jak przygotować zakwas żytni (tu przepis)


Przygotowanie:

I etap:
  1. Zakwas wymieszać z wodą, dodać obie mąki, wymieszać, przełożyć do miski posmarowanej oliwą i nakryć folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 12-13 godzin (najlepiej zrobić to wieczorem).
  2. Ziarna zalać wrzącą wodą, odstawić na noc.


II etap - dzień później:

Ciasto:
  • przygotowany zaczyn,
  • 200 g mąki żytniej 720,
  • 120 ml letniej wody,
  • 15 g soli,
  • odsączone ziarna.
  1. Do miski w której będzie wyrabiane ciasto przełożyć zaczyn. Sól rozpuścić w wodzie, dodać do zaczynu, dokładnie wymieszać.
  2. Do zaczynu dodać odsączone ziarna i mąkę, wyrabiać hakiem 10 minut.
  3. Keksówki posmarować oliwą, dno posypać ziarnami. Jeśli używacie foremek silikonowych nie trzeba ich smarować. Ciasto przełożyć do foremek, nakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 3-4 godziny. 
  4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu, na górnej półce można postawić naczynie napełnione wrzącą wodą (1/4 szklanki). Piec 30 minut, później zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej 25 minut. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos przy stukaniu palcem w spód.
  5. Upieczone chlebki wyjąć z foremek i wystudzić na kratkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz