poniedziałek, 12 stycznia 2015

Ryba pieczona pod ziołową kruszonką - czarniak


Ryba pod kruszonką. Użyłam czarniaka ale można go zastąpić inną np. łososiem.



Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 2

Składniki:
  • filet z czarniaka ok. 500 g,
  • 2-3 kromki czerstwego pieczywa,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ szklanki natki pietruszki,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek,
  • 1 cytryna,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:
  1. Rybę skropić sokiem z cytryny. 
  2. W blenderze zmiksować pieczywo z czosnkiem i pietruszką, dodać  masło, posiekane oliwki i pomidory, skórkę otartą z cytryny, sól i pieprz. Całość wymieszać i wstawić do zamrażalki na 15 minut. 
  3. Zimną masę wyłożyć na rybę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, po 7 minutach zwiększyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 7 minut, aż kruszonka będzie chrupiąca.


2 komentarze: