czwartek, 22 stycznia 2015

Jogurtowa Panna Cotta z kokosowym kumkwatem


Włoski klasyk w odchudzonej wersji jogurtowej, podany z kumkwatem karmelizowanym z likierem kokosowym na bazie rumu (Malibu)
Można go podać także z różnymi sosami, np. z sosem kumkwatowym. Wystarczy do owoców dodać więcej płynu i gotować do czasu uzyskania gęstego sosu.
Kumkwat to ciekawy cytrus o jadalnej, słodkiej skórce z nutą goryczki i kwaskowatym miąższu. Przypomina mini pomarańczę. Owoce wystarczy sparzyć wrzątkiem żeby zmniejszyć intensywność goryczki. 





Czas przygotowania: 12 minut + chłodzenie
Porcje: 3


Składniki:

Panna Cotta
  • 300 ml gęstego jogurtu,
  • 50 ml śmietany 22%,
  • 13 g żelatyny lub 8 płatków,
  • laska wanilii,
  • syrop z agawy lub cukier do smaku.

Karmelizowane kumkwaty
  • 4 kumkwaty,
  • 2 łyżki syropu z agawy lub cukru,
  • 4 łyżki Malibu,
  • 4 łyżki wody.

Przygotowanie:

Karmelizowany kumkwat
  1. Owoce umyć i sparzyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  2. W rondlu zagotować wodę i Malibu z dodatkiem syropu z agawy lub cukru. Dodać pokrojone owoce, gotować na małym ogniu aż płyn odparuje a owoce staną się szkliste (5-7 minut).
Jogurtowa Panna Cotta
  1. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Wanilię przekroić wzdłuż, zeskrobać nożem nasiona i włożyć je razem ze skórką do śmietany, dodać syrop z agawy (lub cukier). Zagotować, gotować na małym ogniu 2-3 minuty.
  2. Zdjąć z ognia, usunąć skórkę wanilii, dodać odciśniętą żelatynę, mieszać aż żelatyna się rozpuści.
  3. Przelać przez sito do foremek, odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Podawać z karmelizowanym kumkwatem.  






Zima  we Włoszech

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz