11/29/2014

Polędwica wołowa w sosie kawowo-czekoladowym, zapiski z Gwatemali

Polędwica wołowa w sosie kawowo-czekoladowym, zapiski z Gwatemali

Gwatemala produkuje znakomitą kawę, jedną z lepszych na Świecie. Jak na ironię kawa serwowana w tamtejszych lokalach przypomina raczej popłuczyny fusów. Powód? Kawa wysokogatunkowa to towar eksportowy, niedostępny dla zwykłego zjadacza fasoli.

Antigua Guatemala, dawniej stolica Ameryki Środkowej (dokładniej kolonii hiszpańskich w Ameryce Środkowej)dziś małe, klimatyczne miasteczko otoczone wulkanami. Roi się tu od zabytków, sklepików, hotelików i restauracji, 
coś na wzór Kazimierza Dolnego n/Wisłą. W przytulnej restauracji przy "sklepie kolonialnym" spotkaliśmy Toma, urzekającego gadułę, Amerykanina prowadzącego lokal od ponad 10 lat. Okazało się, że miasteczko zostało niemal "skolonizowane" przez Amerykanów. Ta amerykańska komercja ma duży wpływ na życie codzienne mieszkańców oraz lokalną kuchnię.
W menu znalazłam polędwicę wołową pieczoną w łagodnym sosie z kawy i burbona. Niewątpliwie nie jest to narodowa potrawa Gwatemali, ale ciekawe i zaskakujące zestawienie smaków i konsystencji zainspirowało mnie do przygotowania własnej wersji tego dania. Eksperymentując z polskimi produktami dodałam razowy kwas chlebowy i gorzką czekoladę. Spróbujcie sami, afrodyzjaki, czekolada i chili i to, co tygrysy lubią najbardziej… :) 




11/27/2014

Korzenne ciasto z batatów z kremem bezowym

Korzenne ciasto z batatów z kremem bezowym

Bataty w formie deseru cd.
Ciekawe ciasto z korzennymi nutami, idealne na świąteczny stół.



11/27/2014

Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym

Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym

Były już naleśniki z szampanem i piwem, teraz pora na kwas chlebowy, który całkowicie odmienia naleśniki przygotowywane z "cięższych" mąk.
W cieście czekoladowym, gryczano-orkiszowym sprawdził się doskonale. Naleśniki są lekkie i puszyste, znakomicie się komponując z kwaskowatością cytrusów i wiejskim serkiem. W sprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi można wzbogacić nasze naleśniki na etapie przygotowania ciasta. Żeby naleśniki zachowały elastyczność wystarczy w trakcie smażenia nakryć talerz z usmażonymi plackami drugim talerzem lub folią spożywczą.


11/26/2014

Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą

Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą

Kolejne udane połączenie granatu z fasolą.
Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu.




11/26/2014

Sałatka z białej fasoli i granatu

Sałatka z białej fasoli i granatu

Prosta, jesienna sałatka. Biała fasola z granatem to idealne połączenie. Miękka i kremowa kontrastuje z chrupiącymi i soczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu.


11/25/2014

Sajgonki party

Sajgonki party

Szybka, smaczna i zdrowa przekąska. Tradycyjne sajgonki w nowoczesnej, odchudzonej i kolorowej wersji. Sprawdzą się także przy niezapowiedzianych gościach, bo czasu na ich przygotowanie nie trzeba zbyt wiele. 
SuperFood - grzyby shitake (o których się mówi, że leczą wszystko z wyjątkiem śmierci ;) ), sezonowe warzywa, dietetyczne białko z nutą wędzonki i aromatyczny sos z tahini, imbirem, czosnkiem i chili. Jeśli ciasno je zwiniecie nie będą potrzebne sztućce. Można sajgonkę wziąć w dłoń i maczać w miseczce z sosem. 




11/23/2014

Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami

Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami

Królik to kruche, białe mięso z dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka (więcej o 30% od wołowiny). Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu (mniej niż w mięsie drobiu), polecane przez dietetyków i kardiologów osobom z chorobami układu krążenia. Królik zawiera cenne mikroelementy, rzadko występujące w innych mięsach, np. miedź.

W przeciwieństwie do wersji śmietanowych królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami to danie lekkie i bardzo odchudzone.


11/22/2014

Serniczki Chia z mango

Serniczki Chia z mango

Nasiona szałwii hiszpańskiej, popularnie zwane "chia", co w języku Majów oznacza "siła", zalicza się do SuperFood, tj. produktów roślinnych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.
W tym przypadku mamy kwasy tłuszczowe omega-3, obniżające poziom cholesterolu, zapobiegające chorobom serca, chorobom neurologicznym, depresji, działające przeciwzapalnie (kwasy omega-3 znajdziecie także w siemieniu lnianym i orzechach włoskich). Chia to także bogate źródło minerałów, żelaza (wzmacniającego krew), magnezu (poprawiającego stan naszych nerwów), wapnia wzmacniającego kości. Nasionka posiadają dużą zawartość błonnika oraz dużą zdolność wchłaniania płynów i zwiększania swojej objętości. Spowalniają procesy trawienne, wskazane dla osób na dietach odchudzających.


Nasiona są neutralne w smaku i zapachu więc można je dowolnie łączyć z innymi produktami. Można jeść je na surowo, gotować, piec, podobnie jak siemię lniane, ale w przeciwieństwie do siemienia organizm wchłania cenne składniki zawarte w chia bez potrzeby mielenia nasion.
Serniczki chia z mango to deser dla leniucha - sam się robi :). Mango można zastąpić lub połączyć z innymi owocami.        




11/20/2014

Newelliny fit, bez cukru, bez mąki

Newelliny fit, bez cukru, bez mąki

Szybki i zdrowy deser bez białego cukru i mąki, z dużą zawartością białka, zdrowych tłuszczy, witamin i cukrów prostych. Do wyboru, z wiórkami kokosowymi lub uszczęśliwiającym kakao -podnoszącym poziom serotoniny w mózgu.
Idealne dla sportowców, wszystkich zainteresowanym zdrowym odżywianiem i mam szukających zdrowych słodyczy dla swoich dzieci.
Smakują wyśmienicie i zadowolą najbardziej wymagających łasuchów :)




11/19/2014

Zapiekanka z gęsi

Zapiekanka z gęsi

Prosty sposób na zagospodarowanie mięsa, które pozostało z gęsi pieczonej w całości. Na zapiekankę nadają się tylko soczyste kawałki. Jeśli udało się wam wysuszyć ptaka na wiór, mięso nie nadaje się na zapiekankę bo po zapieczeniu będzie twarde. W tym wydaniu sprawdzi się także kaczka, a jako dodatek konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką (przepis)




11/19/2014

Jak obrać mango

Jak obrać mango

Zgodnie z obietnicą kolejny egzotyczny owoc do obrania - mango - bogate źródło witamin i przeciwutleniaczy, zaliczane do tzw. owoców młodości.Zanim jednak przystąpicie do obierania wybierzcie odpowiedni egzemplarz w sklepie. Mango powinno być dojrzałe, z błyszczącą skórką i bez uszkodzeń. Po lekkim naciśnięciu palcem skórka powinna się lekko zagłębić. Niedojrzałe można przynieść do domu "żeby poleżało". 
Zielone mango również jest jadalne. W krajach azjatycki w tej wersji uważane za warzywo i często spożywane w sałatkach (cięte w zapałkę lub tarte na tarce). 
Najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne są dojrzałe owoce, obdarte ze skóry i ogryzione do pestki (nie bacząc na sok cieknący po palcach). Jeśli chcecie je spożyć w innej formie pamiętajcie, że czas obróbki i stopień rozdrobnienia wpływają na szybsze utlenianie i utratę walorów smakowych.       




11/18/2014

Jeleń w sosie czekoladowy cassis

Jeleń w sosie czekoladowy cassis

Mięso z jelenia to bogate źródło chudego białka. Cechuje go bardziej czerwony kolor i mniejsza zawartość cholesterolu.
Walory smakowe również przemawiają za tym, żeby dziczyznę wprowadzić do naszego menu, tym bardziej, że jest coraz łatwiej dostępna w dość przystępnych cenach.

Jeleń w sosie czekoladowy cassis to gulasz z udźca w bardzo oryginalnym i aromatycznym wydaniu. Smak gorzkiej czekolady idealnie łączy się z czarną porzeczką z likieru. 
Do sosu użyłam domowego cassisa oraz porzeczek, na których był przygotowany likier. Jeśli nie zrobiliście sobie zapasu własnego likieru porzeczkowego możecie użyć tego ze sklepu, a macerowane porzeczki zastąpić mrożonymi, zwiększając ilość użytego likieru o dodatkowe 50 ml.  




11/18/2014

Warsztaty kawowe z Anią Starmach

Warsztaty kawowe z Anią Starmach

Finalistki konkursu Jacobs miały okazję gotować, parzyć, mieszać, stylizować i fotografować pod czujnym okiem Ani Starmach, która nadawała niezwykle pozytywny ton całemu spotkaniu.
Dwa dni spędzone w Cook Up zaowocują nowymi pomysłami i częstszym zastosowaniem kawy w kuchni.
Już niebawem na blogu wołowina w sosie kawowym, inspirowana podróżą do Gwatemali i warsztatami Jacobs (bądźcie czujni ;) ).




11/16/2014

Kawablanca - kawa na długie wieczory

Kawablanca - kawa na długie wieczory

Mocna i aromatyczna kawa, idealna na długie wieczory kiedy za oknem zimno :)
Przepis trafił do finału konkursu „Przygotuj i fotografuj”, organizowanego przez markę Jacobs. 
Na stronie Przepisy na Kawę znajdziecie więcej przepysznych pomysłów na kawę i przepisy od Ani Starmach.



11/14/2014

Jak obrać granat

Jak obrać granat

Granat jest zaliczany do super produktów roślinnych z uwagi na wyjątkowe właściwości zdrowotne. Chyba sam wie jak jest cenny bo stawia duży opór przy każdej próbie wyłuskania ziarenek. Podczas ostatniej wizyty u znajomych okazało się, że każdy ma swój "sposób na granata" i różne tego efekty, często widziane gołym okiem na ścianach i sprzętach kuchennych :)
Dorzucamy naszą metodę, obierania granatów do ostatniego ziarenka, bez rozlewu soku, podpatrzoną w Turcji.




11/13/2014

Tiramisu pomidorowe z prosciutto

Tiramisu pomidorowe z prosciutto

Wytrawna wersja tiramisu z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, prosciutto, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem z bazylią i pomidorami. Ekspresowa i pyszna przekąska.

  

11/11/2014

Newella w kieszonkach z prosciutto w sezamowym dresingu

Newella w kieszonkach z prosciutto w sezamowym dresingu

Newella to białko w czystej postaci i nowy produkt na rynku. Bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni, do sałatek, zup, dań głównych i deserów. Jeśli interesuje cię zdrowe odżywanie, uprawiasz sport lub jesteś na diecie newella powinna się znaleźć w Twoim codziennym menu. 
Więcej informacji o tym ciekawym, zdrowym i smacznym produkcie, (oraz przepisy kulinarne z jego zastosowaniem) znajdziecie tutaj...

Aromatyczne kieszonki z Newelli i prosciutto w towarzystwie chrupiących warzyw i sezamowy dresing to pyszne, zdrowe i szybkie danie. Zrobiło furorę podczas towarzyskiego spotkania. Koniecznie spróbujcie :) 


11/09/2014

BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym

BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym

Wyjątkowy tort batatowy, elegancki i prosty w przygotowaniu. Zapewniam Was, jak już raz go spróbujecie, święta w Waszym domu będą znacznie częściej niż w kalendarzu. Uszczęśliwiająca czekolada, romantyczna róża (można zastąpić cynamonem) i gwóźdź programu – batat – niskokaloryczny, naszpikowany witaminami LiveFood, po który nie trzeba się już wyprawiać do egzotycznych krajów, wystarczy wizyta w najbliższym markecie. 

Kocham bataty za ich uniwersalność, można je gotować, grillować, parować, piec, a ugotowane mrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami…  
Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem. Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się, w przepisie znajdziecie też ogólnodostępne zamienniki, które równie dobrze łączą się z batatami.



11/09/2014

Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną

Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną

Blanszowane warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach.
Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno. 





11/07/2014

Grzaniec z cydru

Grzaniec z cydru

Rozgrzewający napój pachnący przyprawami, z koglem moglem lub w wersji klasycznej. Gorąco polecam na długie i chłodne wieczory :). Świetnie smakuje także z dodatkiem kilku plasterków imbiru, pigwowca lub pigwy.



  

11/06/2014

Kakaowe serniczki z nutą pomarańczy

Kakaowe serniczki z nutą pomarańczy

Uwielbiam szybkie desery, które zawsze się udają :). Należą do nich kakaowe serniczki.
Serniczki można podać ze słonym karmelem, lodami waniliowymi, gorącym sosem owocowym lub tylko posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao.




11/04/2014

Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie

Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie

Gęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika. Ponad 90% polskiej gęsiny jest eksportowane do Niemiec, gdzie potrafią docenić to smaczne mięso.
Gęś można przyrządzać tak jak mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach, szybkich zapiekankach itp.
Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi.   

Gęś pieczona w musztardzie i majeranku, nadziana jabłkami i porem również smakuje wybornie. Wytopiony tłuszcz można zlać do pojemnika i przechowywać w lodówce, wykorzystując go do innych potraw.
Można ją podać na kaszotto z grzybami lub z konfiturą jarzębinową.

   


11/03/2014

Śródziemnomorska pasta kanapkowa z bakłażana

Śródziemnomorska pasta kanapkowa z bakłażana

Zamiast masła do kanapek pyszna i zdrowa pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów i anchois.
Jeśli ktoś nie lubi sardeli niech z nich nie rezygnuje. Użyta ilość nie zamienia pasty w rybną, ma tylko podkręcić smak.
Gotową pastę można przechowywać przez kilka dni z zamkniętym pojemniku w lodówce.




11/02/2014

Dorada z limonkowym puree z listkami brukselki

Dorada z limonkowym puree z listkami brukselki

Szybki obiad. Aromatyczna ryba z dodatkiem limonkowego puree z ziemniaków i chrupiących listków brukselki. Brukselka po wycięciu mini głąbów i zblanszowaniu zachowuje żywe kolory, jędrność i nabiera delikatnego smaku. Polecam :)




Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger