piątek, 12 grudnia 2014

Roladki z indyka nadziewane papają z salsą z papai i ogórka


Dietetyczny i smaczny obiad. Soczysty indyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym.




Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 5

Składniki:
  • 5 steków z piersi indyka,
  • 1/2 dojrzałej papai,
  • 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • świeże zioła do przebrania,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
lub

Domowa mieszanka przypraw:
  • 1 łyżka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki,
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
  • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne,
  • ½ łyżeczka soli,
  • ¼ łyżeczki mielonej czarnuszki,
  • ¼ łyżeczki kurkumy,

Salsa:
  • ½ papai,
  • 15 małych korniszonów,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka czarnego sezamu,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • miód, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
  1. Mięso umyć i osuszyć. Każdy stek posypać przyprawami, nakryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na cienki plaster.
  2. Papaję umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć nasiona przy pomocy łyżeczki, jedną połowę pokroić na 5 słupków, drugą odłożyć na salsę.
  3. Każdy kawałek papai owinąć plastrem indyka i dwoma plastrami szynki. Roladki przełożyć do brytfanki, podlać 1/4 szklanki wody i szczelnie nakryć folią aluminiową. 
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut.
    10 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i przyrumienić roladki.
  5. W między czasie przygotować salsę. Pozostałą papaję, cebulę, chili i korniszony pokroić w drobną kostkę. Dodać sezam uprażony na suchej patelni, sos sojowy i sok z cytryny, doprawić do smaku, wymieszać.
  6. Podawać z dowolnymi dodatkami np. opiekanymi ziemniakami i kalafiorem gotowanym na parze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz