wtorek, 9 grudnia 2014

Polędwiczki wieprzowe z konfiturą pomarańczowo-jabłkową zaprawione cydrem lubelskim


Uniwersalne danie, sprawdzi się na świątecznym stole i podczas codziennego obiadu. Dietetyczna forma wieprzowiny w zestawieniu konfiturą pomarańczowo-jabłkową (do przygotowania w 20 minut) oraz sezonowymi warzywami.





Czas przygotowania: 50 minut 
Porcje: 4

Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa ok. 400 g,
Marynata:
  • sok i skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • 4 łyżki konfitury pomarańczowo-jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu),
  • 2 łyżki octu jabłkowego (najlepiej domowego),
  • 4 łyżki cydru lubelskiego,
  • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Sos:
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sos owocowy pozostały po grillowaniu polędwicy.


Dodatki:

Grillowana cukinia, grillowane jabłko, mix sałat i świeży tymianek. Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

Przygotowanie:
  1. Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, w rondlu zagotować składniki marynaty, polać polędwiczkę, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Uważać, żeby soki nie wyciekły z folii. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (10-15 minut).
  2. Przygotować sos:  na patelni zeszklić czerwoną cebulę pociętą w pióra z dodatkiem oliwy. Dodać owocowy sos z pieczeni, zredukować w celu uzyskania gęstego sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę soku wyciśniętego z pomarańczy.
  3. Polędwiczkę pociąć na mniejsze kawałki, serwować z sosem pomarańczowym z dodatkiem sałat i/lub grillowanych warzyw.

KONFITURA POMARAŃCZO-JABŁKOWA
  • sok i skórka otarta z 2 pomarańczy,
  • 4-6 jabłek bez skóry, starte na tarce,
  • 3 goździki, 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier zgodnie z uznaniem.
Wszystkie składniki dusić na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcone stawiać do góry dnem do wystudzenia lub zużyć na bieżąco.


zBLOGowani.pl
Lekkie Święta

1 komentarz:

  1. W takim zestawieniu nie miałem jeszcze przyjemności jeść polędwiczek, ale muszę przyznać - wizualnie prezentują się wspaniale. Na pewno smakowo także :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń