czwartek, 18 grudnia 2014

Aromatyczna ryba na ostro - czarniak


Co zamiast ryby po grecku? Może szybka, lekka i aromatyczna ryba pieczona pod warzywną salsą? Duża oszczędność czasu :)



Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 2

Składniki:
  • filet z czarniaka ok. 500 g,
  • 2 pomidory bez skóry i gniazd nasiennych,
  • 1 papryka,
  • 2 papryczki chili,
  • sok i skórka z 1 limonki,
  • ½ cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i tymianku,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku,
  • cząstki limonki i pomidorki koktajlowe do dekoracji.

Przygotowanie:
  1. Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól i pieprz. 
  2. Papier do pieczenia skropić oliwą, wyłożyć rybę, na nią ostrą salsę, całość skropić oliwą. 
  3. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. 
  4. Podawać  z pomidorkami  i cząstkami limonki. Dla amatorów mocnych wrażeń dodatkowa papryczka chili na talerz.




zBLOGowani.pl
Świąteczna rybka Lekkie Święta Wigilia 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz