środa, 19 listopada 2014

Zapiekanka z gęsi


Prosty sposób na zagospodarowanie mięsa, które pozostało z gęsi pieczonej w całości. Na zapiekankę nadają się tylko soczyste kawałki. Jeśli udało się wam wysuszyć ptaka na wiór, mięso nie nadaje się na zapiekankę bo po zapieczeniu będzie twarde. W tym wydaniu sprawdzi się także kaczka, a jako dodatek konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką (przepis)




Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 4


Składniki:
  • 500 g ciasta francuskiego,
  • 1 czerwona cebula,
  • 120 g serka Arla Apetina (np. Czosnek i Zioła lub Pesto z Rukolą),
  • 3 gałązki zielonego jarmużu,
  • resztki pieczonej gęsi (lub innego mięsa),
  • oliwa.

Przygotowania:

  1. Ciasto rozmrozić. Cebulę pokroić w pióra, mięso w plastry. Jarmuż oderwać od twardych łodyg.
  2. Z każdego płata ciasta uformować "tackę", w środku posmarować serkiem, wyłożyć mięso i cebulę, skropić oliwą.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
  4. Jarmuż zblanszować - włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru na 1 minutę, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, odcedzić na sicie i papierowym ręczniku.
  5. Porcje jarmużu wyłożyć na upieczone zapiekanki. Jarmuż można również wyłożyć na zapiekanki przed wstawieniem do piekarnika, wówczas upiecze się na chrupiące chipsy.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz