środa, 26 listopada 2014

Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą


Kolejne udane połączenie granatu z fasolą.
Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu.





Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta
Porcje: 8

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej,
  • 75 g schłodzonego masła w kawałkach,
  • szczypta soli,
  • zimna woda,
  • oliwa do posmarowania formy.
Nadzienie:
  • 200 g liści szpinaku,
  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli,
  • 250 g kremowej gorgonzoli,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • 3 jaja,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
  • Sól i pieprz do saku,
  • Granat,
  • Oliwa truflowa.



Przygotowanie:
  1. W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło (lub posiekać składniki nożem na stolnicy). Szybko zagnieść ciasto z niewielką ilością zimnej wody, rozwałkować na stolnicy, wyłożyć na formę posmarowaną oliwą, odciąć ciasto wystające z nad formy. Po nakłuwać widelcem dno, odstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. wysypując na papier fasolę), piec 10 minut.
  3. W między czasie przygotować farsz: jaja zmiksować z serami, przyprawami i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać szpinak i odsączoną fasolę, wymieszać.
  4. Wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier i fasolę, na ciasto wylać farsz. Piec w piekarniku nagrzanym do 195 stopni ok. 20 minut, aż tarta się przyrumieni. Przed podaniem posypać obficie pestkami granatu i skropić oliwą truflową.


5 komentarzy:

  1. aromatyzowana truflami jak juz :) trufle-to jest jedyna forma,nie ma czegos takiego jak trufel czy trufla. :) pozdrawiam. P.S wyglada bardzo ladnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny :)
      Aromatyzowana jest truflą :), tj. do wyboru: Trufla biała (trufla piemoncka - Tuber melanosporum Vittad) lub Trufla czarnozarodnikowa (trufla perygordzka - Tuber melanosporum Vittad), którą wolisz? :)

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie gratuluje pomysłów.Zapraszam do siebie http://zyciecudem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń