11/22/2014

Serniczki Chia z mango


Nasiona szałwii hiszpańskiej, popularnie zwane "chia", co w języku Majów oznacza "siła", zalicza się do SuperFood, tj. produktów roślinnych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.
W tym przypadku mamy kwasy tłuszczowe omega-3, obniżające poziom cholesterolu, zapobiegające chorobom serca, chorobom neurologicznym, depresji, działające przeciwzapalnie (kwasy omega-3 znajdziecie także w siemieniu lnianym i orzechach włoskich). Chia to także bogate źródło minerałów, żelaza (wzmacniającego krew), magnezu (poprawiającego stan naszych nerwów), wapnia wzmacniającego kości. Nasionka posiadają dużą zawartość błonnika oraz dużą zdolność wchłaniania płynów i zwiększania swojej objętości. Spowalniają procesy trawienne, wskazane dla osób na dietach odchudzających.


Nasiona są neutralne w smaku i zapachu więc można je dowolnie łączyć z innymi produktami. Można jeść je na surowo, gotować, piec, podobnie jak siemię lniane, ale w przeciwieństwie do siemienia organizm wchłania cenne składniki zawarte w chia bez potrzeby mielenia nasion.
Serniczki chia z mango to deser dla leniucha - sam się robi :). Mango można zastąpić lub połączyć z innymi owocami.        




Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Porcje: 2

Składniki:
  • 500 g sera naturalnego (mielonego, na sernik),
  • 1 duże mango,
  • 5-6 łyżek nasion chia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
  • Syrop agawy, ksylitom lub stewia do smaku,
  • listki stewii do przybrania.



Przygotowanie:
  1. Mango umyć, obrać, miąższ zmiksować (odłożyć kilka łyżek do przybrania). 
  2. Do mango dodać 2/3 sera, ekstrakt wanilii i syrop z agawy, zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać pozostały ser do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  3. Do masy serowej dodać nasiona chia – ok. 1 łyżka na każde 100 ml sernika, wymieszać, przelać do szklanek. Owoce mango są różnej wielkości, więc porcja sernika może być mniejsza lub większa. Odstawić do lodówki na min. 4 godz.
  4. Przed podaniem polać przecierem z mango, przybrać listkami stewi. 

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

4 komentarze:

  1. uwielbiam zarówno chia, jak i mango- świetny deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można dać miód zamiast agawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej :), tylko musi być nieskrystalizowany. Skrystalizowany trzeba wcześniej zmiksować razem z mango.

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger