wtorek, 25 listopada 2014

Sajgonki party


Szybka, smaczna i zdrowa przekąska. Tradycyjne sajgonki w nowoczesnej, odchudzonej i kolorowej wersji. Sprawdzą się także przy niezapowiedzianych gościach, bo czasu na ich przygotowanie nie trzeba zbyt wiele. 
SuperFood - grzyby shitake (o których się mówi, że leczą wszystko z wyjątkiem śmierci ;) ), sezonowe warzywa, dietetyczne białko z nutą wędzonki i aromatyczny sos z tahini, imbirem, czosnkiem i chili. Jeśli ciasno je zwiniecie nie będą potrzebne sztućce. Można sajgonkę wziąć w dłoń i maczać w miseczce z sosem. 






Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 10

Składniki:
  • Newella wędzona 200 g,
  • 2 marchewki,
  • 4 liście jarmużu,
  • 10 grzybów shitake,
  • 10 płatów różowych,
  • 2 łyżki soku z buraka,
  • Świeża kolendra,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • Sezam do przybrania.
SOS:
  • Ok. 3 cm kawałek imbiru,
  • 1 chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego),
  • 100-150 ml sosu sojowego,
  • Sok z ½ cytryny,
  • 1 łyżeczka sosu rybnego,
  • Syrop z agawy do smaku,
  • Przegotowana woda.


Przygotowanie: 
  1. Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem z agawy, rozcieńczyć wodą, odstawić.
  2. Warzywa umyć, marchewkę obrać i pokroić w słupki, jarmuż oderwać od grubych nerwów, Grzyby oczyścić, newelle pokroić w słupki.
  3. Marchewki i jarmuż włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie i papierowym ręczniku. Do wrzącej wody po warzywach włożyć grzyby, gotować 4 minuty, odsączyć na sicie, pokroić w paski.
  4. Płaty ryżowe zanurzać w ciepłej wodzie z dodatkiem soku z buraka, na każdy nałożyć porcję przygotowanych składników, zwinąć, przeciąć na pół.
  5. Przybrać ziarnami prażonego sezamu, podawać z sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz