niedziela, 9 listopada 2014

Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną


Blanszowane warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach.
Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno. 






Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 4

Składniki:

  • Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 fenkuł,
  • 100 g sera feta,
  • 1 saszetka oleju Kujawski z pomidorem, bazylią i czosnkiem,
  • 100 g szpinaku,
  • garść zieleniny (natka pietruszki, bazylia),
  • 6 suszonych pomidorów z oleju,
  • łyżka kaparów,
  • 2 łyżki oliwek,
  • sok i skórka otarta z cytryny,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
  1. Koper włoski podzielić na cząstki, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, schłodzić, odsączyć na sicie.
  2. Szpinak i zieleninę umyć, odsączyć na sicie. Posiekać suszone pomidory, kapary, oliwki, natkę pietruszki i bazylię, dodać kaszą jaglaną, szpinak, olej, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać.
  3. Cząstki kopru napełnić sałatką, przybrać pomidorkami i natką kopru.
  4. Podawać na ciepło lub zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz