środa, 19 listopada 2014

Jak obrać mango


Zgodnie z obietnicą kolejny egzotyczny owoc do obrania - mango - bogate źródło witamin i przeciwutleniaczy, zaliczane do tzw. owoców młodości.Zanim jednak przystąpicie do obierania wybierzcie odpowiedni egzemplarz w sklepie. Mango powinno być dojrzałe, z błyszczącą skórką i bez uszkodzeń. Po lekkim naciśnięciu palcem skórka powinna się lekko zagłębić. Niedojrzałe można przynieść do domu "żeby poleżało". 
Zielone mango również jest jadalne. W krajach azjatycki w tej wersji uważane za warzywo i często spożywane w sałatkach (cięte w zapałkę lub tarte na tarce). 
Najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne są dojrzałe owoce, obdarte ze skóry i ogryzione do pestki (nie bacząc na sok cieknący po palcach). Jeśli chcecie je spożyć w innej formie pamiętajcie, że czas obróbki i stopień rozdrobnienia wpływają na szybsze utlenianie i utratę walorów smakowych.       




Czas: 3 minuty



Owoc umyć, wytrzeć ściereczką.

Postawić na desce ogonkiem do góry, ciąć nożem po spłaszczonych stronach, z góry na dół (wzdłuż pestki). Cięcia prowadzić w odległości ok. 1 cm od ogonka.









I sposób:

żółty miąższ naciąć czubkiem noża w kratkę, starając się nie uszkodzić zielonej skóry.











Wypchć miąższ na zewnątrz naciskając na skórę, tworząc mangowego jeżyka.













  
















Miąższ odciąć przy skórze.














II sposób:

wydrążyć miąższ przy pomocy łyżeczki.












Pestkę (niezależnie od wybranej metody)obrać ze skóry czubkiem noża i obgryźć - kęs dla kucharza :)

2 komentarze:

  1. Sposób I jest bardzo elegancki, ale ja jednak wolę paluchami zedrzeć skórkę, a potem się wgryzać;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę, ja też za zwyczaj nieelegancko wgryzałam się w rozbebeszony owoc, a teraz okazuje się, że to najbardziej słuszna metoda ;D

    OdpowiedzUsuń