wtorek, 4 listopada 2014

Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie


Gęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika. Ponad 90% polskiej gęsiny jest eksportowane do Niemiec, gdzie potrafią docenić to smaczne mięso.
Gęś można przyrządzać tak jak mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach, szybkich zapiekankach itp.
Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi.   

Gęś pieczona w musztardzie i majeranku, nadziana jabłkami i porem również smakuje wybornie. Wytopiony tłuszcz można zlać do pojemnika i przechowywać w lodówce, wykorzystując go do innych potraw.
Można ją podać na kaszotto z grzybami lub z konfiturą jarzębinową.

   


Marynowanie: najlepiej całą noc

Czas pieczenia: każdy kg gęsi razy 45 minut

(np. 4 kg gęsi x 45 minut = 3 godziny pieczenia)


Składniki:

  • Wypatroszona gęś (ok. 4 kg),
  • 3 łyżki musztardy dijon,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • sól i pieprz,
  • 2 jabłka ze skórą,
  • jeden por (biała część).

Przygotowanie:
  1. Musztardę wymieszać z majerankiem, miodem, cynamonem, solą i pieprzem.
  2. Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą od środka i na zewnątrz.
  3. Odstawić do marynowania na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  4. Jabłka podzielić na ćwiartki, por pokroić na 3 cm kawałki, umieścić w gęsi. Gęś włożyć do brytfanki (piersią do góry), nakryć pokrywką lub folia aluminiową. 
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę.
  6. Po godzinie zlać wytopiony tłuszcz do słoiczka, na dole piekarnika postawić żaroodporne naczynie napełnione wodą, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej bez przykrycia. 
  7. Co 30 minut obracać gęś i polewać wytopionym tłuszczem.
  8. Upieczoną gęś wyjąć z piekarnika, nakryć, odstawić na 10 minut. 

2 komentarze:

  1. tak przyrządzona musi smakować wybornie...zapraszam na kaczkę faszerowaną boczkiem i papryką:pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/kaczka-nadziewana-boczkiem-i-papryka.html

    OdpowiedzUsuń