czwartek, 27 listopada 2014

Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym


Były już naleśniki z szampanem i piwem, teraz pora na kwas chlebowy, który całkowicie odmienia naleśniki przygotowywane z "cięższych" mąk.
W cieście czekoladowym, gryczano-orkiszowym sprawdził się doskonale. Naleśniki są lekkie i puszyste, znakomicie się komponując z kwaskowatością cytrusów i wiejskim serkiem. W sprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi można wzbogacić nasze naleśniki na etapie przygotowania ciasta. Żeby naleśniki zachowały elastyczność wystarczy w trakcie smażenia nakryć talerz z usmażonymi plackami drugim talerzem lub folią spożywczą.


Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 10

Składniki:
  • 150 g mąki gryczanej,
  • 100 g mąki orkiszowej razowej Typ 2000,
  • 2 jajka,
  • 2,5-3 szklanki Razowego Kwasu Chlebowego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • Szczypta soli,
  • nasiona granatu do przybrania.

Nadzienie:
  • 700 g serka wiejskiego,
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • cukier lub sok agawy do smaku.
Mus cytrusowy:

  • 2 pomarańcze, 
  • ½ limonki, 
  • 1 puszka liczi, 
  • 3 łyżki miodu gryczanego.


Przygotowanie:
  1. W malakserze zmiksować przesiane mąki, kakao, jaja, olej, sól i 2 szklanki Razowego Kwasu Chlebowego. Odstawić do lodówki na 15 minut.
  2. Przygotować mus. Cytrusy umyć i sparzyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, dodać do sera. Pomarańcze obrać, wyciąć fileciki, z pozostałych część wycisnąć sok. Limonkę pokroić na cztery kawałki razem ze skórą. Liczi odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze, limonkę, liczi i miód gotować na małym ogniu do zredukowania płynu o 1/3.
  3. Do schłodzonego ciasta naleśnikowego dodać Kwas Chlebowy tyle, żeby uzyskać konsystencję śmietanki. Usmażyć cienkie naleśniki.
  4. Z ugotowanych cytrusów usunąć kawałki limonki, pozostałą masę zmiksować blenderem.
  5. Ser wymieszać ze skórką pomarańczy, ekstraktem wanilii i niewielką ilością cukru lub syropu z agawy. Każdy naleśnik złożyć na pół, napełnić serem, polać musem cytrusowym i posypać pestkami granatu.

Wegetariański obiad IV

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To specjalnie dla osób, które rezygnują z jedzenia pszenicy :)

      Usuń
  2. Świetny przepis bez glutenu, proszę napisz gdzie kupić kwas chlebowy, albo jak go zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję w sklepie Ogranic (bo jest przed domem), ale jest ogólnie dostępny w większości marketów (widziałam w Realu i Tesco). Można też poszukać w sklepach internetowych. Do samodzielnego wyrabiania kwasu chlebowego jeszcze nie dotarłam :)

      Usuń