sobota, 25 października 2014

Zielona zupa z pieczoną gęsią


Dziś dzień makaronu więc nawiążę do tematu, choć na dobry makaron zawsze jest odpowiednia pora :).
Szybka, pyszna zupa z pieczoną gęsią. Całą gęś można upiec na obiad a zupę przygotować z tego, co nam zostanie z wielkiego ptaka.  



Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 4


Składniki:
  • 125 g makaronu Czaniecki w kształcie ryżu,
  • 1 l bulionu,
  • 450 g mrożonego groszku,
  • 4 liście zielonego jarmużu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 serka mascarpone,
  • 600-800 g pieczonej gęści (razem ze skórą),
  • 1/2 pikantnej papryczki,
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/3 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka tłuszczu wytopionego z gęsi.
Przygotowanie:
  1. Ugotować makaron (9 minut w solonej wodzie).
  2. Na gęsim tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę przekrojoną na pół. Usunąć papryczkę, dodać mrożony groszek, bulion, bazylię i tymianek, gotować 7 minut. 
  3. W międzyczasie pokroić gęś w cienkie paski.
  4. Do zupy dodać porwane lisie jarmużu (tylko miękkie części bez nerwów), gotować 3 minuty. 
  5. Z zupy wyłowić ok. 1/3 warzyw. Do pozostałej części dodać serek mascarpone i zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. 
  6. Zupę wymieszać z makaronem i rozlać na talerze. Na środku każdego położyć porcję ugotowanych warzyw i pieczonej gęsi. Można też posypać natką pietruszki lub świeżymi ziołami.
Smacznego :)






zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz