niedziela, 5 października 2014

Winogrona marynowane w papryce

Winogrona w papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów.
Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z melona, a lekko miażdżąc przyprawy w moździerzu można wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego. 






Składniki:
  • Winogrona - 600 g
  • Papryka czerwona - 5 sztuk
  • Ocet jabłkowy 6% - 2 szklanki
  • Woda - 2 szklanki
  • Miód - 1 szklanka
  • Pieprz czerwony - 1 łyżeczka
  • Pieprz syczuański - 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Chrzan korzeń - 1 cm
  • Cynamon - 1 cm
  • Liść laurowy - 3 szt.
  • Sól - szczypta

Przygotowanie:
  1. Warzywa i owoce umyć i osuszyć. Z papryk wykroić szypułki i ostrożnie usunąć gniazda nasienne oraz błony. 
  2. Wodę zagotować z przyprawami, włożyć papryki, gotować na małym ogniu 5 minut. Wyjąć papryki, dodać miód i ocet, zagotować. 
  3. Papryki napełnić winogronami, włożyć do słoików, dodać po kilka kawałków chrzanu, zalać gorącą zalewą, zakręcić, pasteryzować 20 minut.


Przetwory na widelcu

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł !
    Jednocześnie zapraszam do akcji na przetwory: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/przetwory-na-widelcu

    OdpowiedzUsuń