sobota, 4 października 2014

Serowe tartaletki z borówkami, karmelizowanymi figami i orzechami laskowymi

Urocze serowe tartaletki ze słodką figą i orzeszkiem laskowym, karmelizowanymi w miodzie wrzosowym i późne borówki amerykańskie.




Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 8


Składniki:


Masa serowa:

·    500 g zmielonego twarogu,
·    1/4 szklanki cukru,
·    2 jaja,
·    Laska wanilii lub esencja waniliowa,
·    1/2 szklanki borówek do dekoracji,
·    1 łyżka mąki pszennej do posypania borówek,


Karmelizowane figi i orzechy:
·     3 świeże figi,
·      8 orzechów laskowych,
·      3 łyżki miodu wrzosowego,
·      1-2 łyżki koniaku,

Spód:
·      100 g herbatników owsianych,
·      Masło do smarowania foremek.


Przygotowanie:
  1. Foremki nasmarować masłem, wysypać zmielonymi herbatnikami.
  2. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować w melakserze, przelać do foremek. Na wierzchu wyłożyć borówki oprószone mąką.
  3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać do foremek, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki tartaletki), piec 25-30 minut, wystudzić.
  4. Orzechy zalać wrzącą wodą, odcedzić, zdjąć skórę.
  5. Przygotować karmelizowane figi i orzechy: miód i koniak wlać na patelnię, zagotować, włożyć orzechy i figi pocięte w plastry. Chwilę smażyć (figi z obydwu stron).
  6. Tartaletki wyjąć z foremek, na wierzchu każdej położyć plaster figi i orzech laskowy. 






6 komentarzy:

  1. figa,miód już brzmi słodko. świetnie zrobione.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wyglądają, tak kusząco. I to połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do dzielenia się wrażeniami po przetestowaniu :)

      Usuń
  3. Pełne pyszności, śliczne maleństwa :) Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń