środa, 8 października 2014

Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem

Jestem zwolenniczką jadania surowych owoców i warzyw (z wyjątkiem tych nie jadalnych na surowo :)). Na surowo można zjeść np. młodą kalarepkę. To wyjątkowe warzywko. Ma dużo witamin i składników odżywczych. Jedna krzepka kalarepka pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Po zamarynowaniu na cienkich plastrach pojawiają się subtelne rysunki, takie mini obrazy, które  można wkomponować w zwykle sałatki.





Czas przygotowania: 30 minut 
Porcje: 2

Składniki:


  • 2 małe kalarepki,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • mix liści sałat i listki kalarepy,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • oliwa lub olej cytrynowy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
  1. Umyte kalarepki pokroić w cienkie plastry. 2-3 łyżki oliwy połączyć z octem jabłkowym lub innym smakowym octem domowym, miodem, solą i pieprzem, włożyć plastry kalarepy, wymieszać, marynować 15 minut.
  2. Pomidorki koktajlowe podpiec na patelni.
  3. Na talerzach rozłożyć plastry kalarepy, na nich pozostałe składniki, skropić marynatą, posypać grubo mielonym pieprzem. 



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię kalarepkę, ale marynować to jej jeszcze nie marynowałam. Muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń