środa, 8 października 2014

Rozgrzewająca arabeska, kawa z cynamonem, kardamonem i chili

Jesień zagościła na dobre. Przecudne kolory, dojrzałe owoce i warzywa prosto z pola i sadu, zapach palonych ognisk... i niestety chłody. Coraz mniej słońca, temperatura spada, zaczynamy wyciągać koce i cieplejsze ubrania. Dla wszystkich zmarzluchów i lubiących orientalne smaki rozgrzewająca kawa z cynamonem, kardamonem i chili.



Czas przygotowania: 10 minut
Porcje: 2

Składniki:

  • 6 łyżeczek kawy mielonej,
  • 2 filiżanki wody,
  • 2 filiżanki mleka,
  • Skórka otarta z połowy pomarańczy,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki kardamonu,
  • ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczka płatków chili,
  • Syrop agawy do smaku.

Przygotowanie:


Mleko zagotować z przyprawami, przelać przez sitko, dodać zaparzoną kawę, dosłodzić agawą do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz