10/12/2014

Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem

Prosta i wyjątkowa potrawa, nie tylko na niedzielny obiad :). Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim mięsem a sos z rokitnika nadaje całemu daniu wyjątkowej zadziorności. 
Jeśli w okolicy nie znajdziecie owoców rokitnika możecie przygotować sos na bazie gotowej konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu, które się sporządza samodzielnie tylko na przełomie czerwca i lipca.




Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 4

Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa ok. 500 g,
  • 1 laska wanilii,
  • garść owoców rokitnika ,
  • 1 szalotka,
  • Miód,
  • 1 cytryna (sok i skórka),
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,
  • 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu,
  • 1 żółta cukinie,
  • 1 jabłko,
  • ocet jabłkowy
  • zielenina do dekoracji,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:


1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 
  • 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • świeżo mielony pieprz.
    Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut.
2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii, podlać połową szklanki wody, dusić do miękkości. Wyjąć skórę wanilii, sos zmiksować blenderem, ewentualnie przetrzeć przez sito, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji zredukować płyn lub dodać wody.

3. Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie lub w piekarniku 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (5-10 minut).

4. Przygotować surówkę: cukinię pociąć w słupki, jabłko w plastry, skropić domowym octem jabłkowym, oliwą, syropem z kwiatów czarnego bzu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, przed podaniem posypać zielenin. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger