czwartek, 2 października 2014

Pieczone ziemniaki aromatyzowane czarną truflą i sezamem

Słońca coraz mniej, temperatura spada, a przed nami weekend. Może warto skorzystać z ostatnich pogodnych dni i zorganizować plenerowe spotkanie ze znajomymi. 
Na tę okoliczność polecam zwykłe pieczone ziemniaki w niezwykłym wydaniu. Nie wymagają wiele zachodu i funduszy, a Wy będziecie odpoczywać i dobrze się bawić, zamiast produkować czasochłonny catering.

Pieczone ziemniaki z sezamem aromatyzowane oliwą truflową sprawdzą się przy ognisku i na bardziej wytwornym party. Możecie przygotować wasze ulubione sosy, które podacie z ziemniakami, lub skrócić czas przygotować i skorzystać ze smakowych serków z dodatkami, dostępnych w sklepach.






Czas przygotowania: 70 minut (z pieczeniem)
Porcje: 6

Składniki:

  • 6 ziemniaków podobnej wielkości,
  • 150 g serka Almette z ogórkiem i ziołami,
  • 150 g serka Almette z chrzanem,
  • 150 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim,
  • 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulom,
  • 4 czubate łyżki mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżka czarnego sezamu,
  • 1 łyżka białego sezamu,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • Oliwa truflowa,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Świeże zioła.
Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, ponakłuwać widelcem.
Olej połączyć w misce z czosnkiem, solą i pieprzem, włożyć ziemniaki, dokładnie wymieszać. Każdy ziemniak obtoczyć w mące z sezamem, wyłożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 1 godz.    
Gorące ziemniaki naciąć na krzyż, skropić oliwą z czarną truflą, napełnić serkami Almette w czterech smakach, posypać ulubionymi ziołami.







2 komentarze: