10/10/2014

Ocet z dzikiej róży i głogu

Domowe octy powstałe w wyniku naturalnych procesów zawierają mikroelementy, witaminy, enzymy i aminokwasy. Są smaczną przyprawą a przyprawiane nimi sałatki i surówki mogą być doskonałym środkiem profilaktycznym lub wspomagającym np. w walce z przeziębieniem.
Z owoców dzikiej róży i głogu możemy wyczarować wyjątkową przyprawę w kolorze różowo-czerwonym. Takie wyjątkowe, własnoręcznie wykonane produkty sprawdzą się jako miłe upominki dla najbliższych przy różnych okazjach.
Dojrzałe owoce róży i głogu czekają na was w lesie i na łąkach a pogoda zachęca do spacerów więc do dzieła :)






Składniki: 
  • 1 kg owoców dzikiej róży,
  • 1 kg owoców głogu,
  • woda,
  • cukier.

Przygotowanie:
  1. Owoce umyć i odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, wsypać do słoja, zalać zimą i przegotowaną wodą z dodatkiem cukru (do 1 łyżeczki na szkl. wody), tak żeby woda zakryła owoce.

    Miałam pracujący ocet jabłkowy, więc dla przyśpieszenia fermentacji dodałam do nastawu 1/2 szkl., ale nie jest to konieczne.
  2. Słój szczelnie zakryć lnianą ściereczką, ręcznikiem papierowym lub kilkoma warstwami gazy. Owoce, a dokładniej bakterie i drożdże muszą mieć dostęp powietrza, bez ingerencji muszek owocówek.
  3. Odstawić na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce, codziennie mieszać wyparzoną drewnianą łyżką, co zapobiega pleśnieniu.
  4. Zlać roztwór z nad owoców do butelek, szczelnie zakorkować, odstawić w ciemne miejsce do dalszego klarowania. 

4 komentarze:

  1. Świetny blog z pomyslowymi przepisami, dzięki za ten przepis, ja będę robic też różę, ale z pigwą. Pozdrawiam serdecznie. Beata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i trzymam kciuki za ocet różano-pigwowy

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger