wtorek, 7 października 2014

SuperFood - mus dyniowy z bakaliami i granatem

Kolejna szybka, zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi batoniki, pączki, chipsy i inne zapychacze, po które sięgamy, kiedy głód nas przyciśnie. 
Uwielbiam dynie i jak tylko pojawią się w sprzedaży zawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca.  

Dynia, tak jak orzechy i winogrona, jest uważana za SuperFood, razem tworzą znakomite połączenie. 




Czas przygotowania: 5 minut
Porcje: 2


Składniki:

  • 1 szklanka pureedyniowego,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki Mieszanki Studenckiej Felix,
  • 2 łyżeczki syropu klonowego,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki pestek granatu.

Przygotowanie:

Dynię wymieszać z serkiem, wanilią, cynamonem i syropem klonowym. Przełożyć do pucharków, na wierzchu położyć bakalie i pestki granatu. 
Znakomita przekąska między posiłkami.





4 komentarze: