sobota, 11 października 2014

Marynowana cukinia z granatem i płatkami chili na carpaccio z mozzarelli

Zapowiada się ładny dzień, więc nie ma co siedzieć w kuchni. Zainspirowana warsztatami, prowadzonymi przez Grzegorza Łapanowskiego w Akademii Kulinarnej Whirlpool, na szybkie śniadanie prosta sałatka z surowej cukinii, mozzarelli i granatu ze świeżą bazylią :). Można podać z ulubionymi chrupiącymi dodatkami (grzanki, grissini, wasa...).


Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 2

Składniki:
  • 1 żółta cukinia
  • 3 łyżki ziaren granatu
  • 2 średnie mozzarelle
  • 1 saszetka Oleju Kujawskiego „Czosnek i bazylia”
  • Kilka listków Bazyli 


Marynata: 
  • 3-4 łyżki domowego octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 3 łyżki cydru lubelskiego,
  • 2 łyżki miodu akacjowego,
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
  1. Wymieszać składniki marynaty. Cukinię umyć i pociąć na paski przy pomocy obieraczki do warzyw, delikatnie wymieszać z marynatą, odstawić na 15 minut.
  2. Mozzarelle pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na talerz. Na wierzchu położyć cukinię, posypać pestkami granatu. Przed podaniem skropić olejem z czosnkiem i bazylią, doprawić solą i pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz