wtorek, 28 października 2014

Krem z białych warzyw z pesto i rukolą


Jesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem.
Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini owiniętym szynką prosciutto.






Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 4

Składniki:

  • 1 seler (ok. 300g),
  • 1/4 kalafiora,
  • 1 cebula,
  • Kawałek pora (biała część),
  • 2 pietruszki,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l bulionu,
  • 125 g serka kremowego Arla Apetina Pesto i Rukola,
  • 200 ml śmietany,
  • ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
  • Sól i biały pieprz do smaku,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 plastry prosciutto,
  • 4 paluszki grissini,
  • Szczypiorek do przybrania.

Przygotowanie:
  1. W szerokim rondlu na zupę rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pozostałe warzywa obrać, pokroić na małe kawałki (lub zmiksować w melakserze). 
  2. Do cebuli dodać por, pietruszkę i kalafior, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać ziemniaki i bulion, gotować do miękkości ziemniaków ok. 10 minut. 
  3. Zdjąć z ognia, dodać serek i śmietanę, całość zmiksować blenderem, zagotować, ewentualnie doprawić do smaku. Przybrać szczypiorkiem. 
  4. Podawać na ciepło z grissini owiniętym szynką.



Dania z serkami kremowymi

1 komentarz: