10/04/2014

Kawa z gorzką czekoladą i słonym karmelem

Małej kaloryczności nie będzie... ale czasami warto odpuścić :)

Słony karmel zagościł na dobre w mojej kuchni. Dziś gorzko-słono-słodka kawa. Proporcje składników można dostosować do własnych upodobań. 






Składniki:
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold
  • 1/3 szkl. gorącej wody
  • 100 ml spienionego mleka
  • Łyżka słonego karmelu
  • Łyżeczka gorzkiej czekolady 90%
  • 3 orzechy laskowe
  • Słony karmel do smaku

Przygotowanie:
Orzechy zalać wrzącą wodą, obrać ze skóry, pokroić w plasterki.
Zaparzyć kawę. Do szklanki lub kieliszka wlać warstwami słony karmel, kawę, spienione mleko. Na wierzchu posypać wiórkami gorzkiej czekolady i płatkami orzechów laskowych.
Czas przygotowania (poza karmelem) 10 minut.

Przygotowanie karmelu:
Składniki: 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 3 łyżki wody, 1/2 szkl. śmietany 30%, 1 łyżeczka morskiej soli.

Cukier, wodę i melasę wlać do garnka, zagotować, podgrzewać ok. 10. Zdjąć z ognia, dodać sól i śmietanę, wymieszać.  



3 komentarze:

  1. O mamuniu, ależ to musi dobre!
    Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doooobre, kaloryczne i uszczęśliwiające :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie doskonałe. Codziennie pije kubek kawy parzonej - takie specyfiki robię jedynie jak mam więcej czasu. Pewnie w najbliższą sobotę też spróbuję i ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger