piątek, 31 października 2014

Kaszotto z grzybami i dynią


Kaszotto z grzybami i dynią, prosta jesienna, rozgrzewająca potrawa. Znakomite jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw (np. pieczonych mięs). Sposób przygotowania jest taki sam jak risotto, a zamiast ryżu nasz poczciwy pęczak.





Czas przygotowania: 30 minut
Porcje:4


Składniki:


  • 1 szklanka kaszy pęczak,
  • 1 szklanka dyni pokrojonej w drobną kostkę,
  • 20 g suszonych borowików,
  • 4 brązowe pieczarki,
  • 1 l bulionu,
  • 1 szalotka (lub 1/2 cebuli),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • 100 ml wina białego wytrawnego,
  • 2 łyżki masła,
  • oliwa,
  • kilka gałązek tymianku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: 
  1. Suszone grzyby dokładnie wypłukać, namoczyć w letniej wodzie na ok. 30 minut. Grzyby pokroić a wodę przecedzić przez sitko, dodać do bulionu. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę.
  2. Kaszę dokładnie wypłukać na sicie, odstawić do odcieknięcia.
  3. Na oliwie z dodatkiem łyżki masła zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać pieczarki i dynię, podsmażyć.
  4. Do warzyw dodać kaszę, namoczone grzyby i dynię, chwilę dusić, podlać winem, odparować alkohol (ok. 1 minuta).
  5. Kaszę zalać gorącym bulionem (minimalnie zakrywając kaszę), dodać posiekany tymianek, sól i pieprz. 
  6. Dusić na małym ogniu, ciągle mieszając. Jak kasza wchłonie bulin, dodać kolejną porcję i dalej mieszać. Bulin dodawać porcjami do czasu ugotowania kaszy (al'dente). Gotowanie traw ok. 20 minut. 
  7. Zdjąć z ognia, dodać parmezan, pozostałe masło, ewentualnie doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.


2 komentarze: