poniedziałek, 20 października 2014

Kasza manna z dynią, agrestem i kiwi


Dzieci uwielbiają takie śniadanko, które bardziej przypomina deser niż bliżej nie określoną zupę mleczną. Jest chętnie zjadane i w prosty sposób można przemycić porcję witamin. Wersja błyskawiczna.




Czas przygotowania: 10 minut
Porcje: 4


Składniki:
  • Dżem Łowicz z agrestu i kiwi,
  • 2/3 szklanka puree z pieczonej dyni,
  • 5 łyżek błyskawicznej kaszy manny,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy,
  • cukier do smaku,
  • 2 łyżki sezamu,
  • listki mięty do przybrania.

Przygotowanie:
  1. Na patelni uprażyć sezam.
  2. Do gotującego się mleka powoli wsypać kaszę, ciągle mieszając, zestawić z ognia na ok. minutę.
  3. Do kaszy dodać cukier, esencję waniliową, puree z dyni, dokładnie wymieszać.
  4. Przełożyć do szklanek lub kieliszków, na wierzchu wyłożyć dużą porcję niskosłodzonego dżemu z agrestu i kiwi, posypać sezamem, przybrać miętą.
Błyskawicznie, smacznie :)



2 komentarze: