poniedziałek, 27 października 2014

Gruszki winno-korzenne w sosie czekoladowym


Prosty i wykwintny deser z gruszek gotowanych w winie i przyprawach korzennych. W wersji bezalkoholowej zamiast wina można dodać sok z pomarańczy, syrop z kwiatów czarnego bzu lub dowolny, jasny syropu smakowy (np. agrestowy).
Ugotowane gruszki polać kilkoma warstwami lekko wystudzonego ciemnego sosu czekoladowego. Warstwy wylane w odstępach minutowych dekoracyjnie zastygną na gruszkach.  






Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 4

Składniki:

  • 4 twarde gruszki,
  • 1 butelka białego wina półsłodkiego,
  • skórka z 1/2 pomarańczy,
  • kawałek cynamonu,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • miód lub cukier do smaku (ewentualnie),
  • szczypta szafranu lub kurkumy (dla koloru).
  • biały sos z jednej tabliczki białej czekolady (przepis),
  • ciemny sos z jednej tabliczki gorzkiej czekolady (przepis).

Przygotowanie:
  1. W rondlu zagotować wino z połamanym cynamonem, gwiazdkami anyżu, skórką otartą z pomarańczy i szafranem (lub kurkumą), ewentualnie dosłodzić miodem lub cukrem.
  2. Gruszki obrać, ściąć dół z szypułką, żeby równo stały. Włożyć do rondla, gotować do miękkości (ok. 15 minut, sprawdzić wbijając czubek noża w gruszkę). Gruszki najlepiej zostawić w winie na całą noc, nabiorą wówczas intensywnego koloru i smaku.
  3. Na talerze rozlać biały sos, postawić gruszki, kilka razy polać ciemnym sosem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz