piątek, 3 października 2014

Fusilli z białym sosem z boczniaków, z orzechami, aromatyzowane oliwą truflową

Szybki lunch. Makaron z boczniakami o lekko orzechowym smaku, podkręcony orzechami włoskimi. Całość wykończona oliwą truflową, ale można też użyć innej, mniej intensywnej np. pieprzowej lub tymiankowej.




Czas przygotowania: 30 minut


Porcje: 2

Składniki:

  • 200 g makaronu fusilli,
  • 250 g boczniaków,
  • 1 szalotka,
  • 200 ml śmietany 22%,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • Garść prażonych orzechów włoskich,
  • Kilka gałązek tymianku,
  • Oliwa do smażenia,
  • Oliwa truflowa,
  • Sól i biały pieprz do smaku.
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 4 minuty.
  2. Na patelni zeszklić posiekaną szalotkę, dodać boczniaki pokrojone w paski, smażyć 5 minut. Dodać śmietanę i parmezan, dusić 1-2 minuty.
  3. Do sosu przełożyć makaron, dolać kilka łyżek wody, w której się gotował, dodać posiekane orzechy, doprawić do smaku, wymieszać, chwilę dusić żeby smaki się połączyły.
  4. Przełożyć na talerze, posypać listkami świeżego tymianku, skropić oliwą truflową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz