czwartek, 11 września 2014

Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru

Słodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół, które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską.
Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się nie da :)
).




Składniki:
  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 4 jaja,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 łyżka posiekanego estragonu,
  • 2 łyżki posiekanej stewii,
  • nasiona z 1 laski wanilii.

Spód:
  • 100 g ciastek owsianych,
  • ½ szklanki mielonych migdałów,
  • 3 łyżki masła migdałowego,
  • 4 łyżki oleju kokosowego.

Sos:
  • Duża garść listków bazyli,
  • Garść listków mięty,
  • 3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu,
  • ½ szkl. pistacji (wyłuskanych, nie solonych),
  • sok z ½ cytryny.
Klej do pistacji:
  • 1-2 łyżki masła migdałowego
Przygotowanie:

1. Olej kokosowy lekko podgrzać, wystudzić, dodać do pozostałych składników spodu i wszystko zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, odstawić do lodówki.

2. W blebderze umieścić ser, jaja, ksylitom (można go wcześniej zmielić na puder przy użyciu młynka do kawy), skórkę z umytych i sparzonych cytryn, sok z ½ cytryny i nasionka wanilii, zmiksować na gładką masę. Do masy dodać posiekaną stewię i estragon, wymieszać.

3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać na migdałowy spód, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia min. kilka godzin.

4. Listki bazylii i mięty zblanszować: wrzucić do gorącej wodę na 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem. Odsączyć, dodać pozostałe składniki sosu (zostawić pół porcji pistacji do dekoracji), zmiksować blenderem.

5.Zimny sernik posmarować bardzo cienką warstwą masła migdałowego, posypać posiekanymi pistacji, schłodzić. Podawać z sosem miętowo-bazyliowym.

















1 komentarz:

  1. Łał, niesamowicie oryginalny sernik :) Ciekawa jestem jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń