piątek, 26 września 2014

Suflet dyniowy z leśnymi grzybami, pieczony w cukinii

Powitanie jesieni: dynia, leśne grzyby, chrupiąca cukinia z nutą rozmarynu i pikantnym pieprzem. Smacznie, zdrowo, kolorowo. 


























Czas przygotowania: 60 minut 
Porcje: 4


Składniki: 


  • 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg),
  • 2 okrągłe cukinie,
  • 200 g leśnych grzybów,
  • 100 g startego parmezanu,
  • 150 g śmietankowego serka,
  • 1 szalotka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 jaja,
  • 2 łyżki mąki,
  • 5 łyżek masła,
  • Gałka muszkatołowa,
  • Sól,
  • Pieprz Cayenne,
  • Oliwa,
  • Kolorowy pieprz i rozmaryn do dekoracji.
Przygotowanie:

  1. Cukinie przeciąć na pół, wydrążyć środki, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem.  
  2. Dynię wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą, posypać pieprzem, solą i listkami rozmarynu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Po 10 minutach pieczenia do piekarnika wstawić również miseczki z cukinii. Wystudzić, dynię zmiksować w blenderze. 
  3. Ma maśle zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać oczyszczone i posiekane grzyby (kilka zostawić w całości do dekoracji), smażyć 10 minut, doprawić solą i pieprzem, wystudzić. 
  4. W rondlu stopić masło, dodać mąkę, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać serek Almette, starty parmezan, grzyby, startą gałkę muszkatołową, chwilę gotować stale mieszając. Dodać do sosu po jednym żółtku i dynię w kilku porcjach. Doprawić do smaku, wystudzić. 
  5. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą dyniowo-grzybową. Napełnić foremki z cukinii, przybrać krążkami szalotki, posypać listkami rozmarynu. 
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ok. 30 minut, do czasu zrumienienia wierzchu. 






Grzyby Dynia na słodko i słono

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz