czwartek, 18 września 2014

Serowo-limonkowe puree z selera na steku wołowym

Porcja dla mięsożerców. Serowo-limonkowe puree z selera, kremowe, puszyste. Soczysta, polska wołowina smażona z czosnkiem i macierzanką, oraz słony kapar, jak wisienka na torcie. Danie przyjemnie połechce Wasze kubki smakowe.

W mniejszych porcjach sprawdzi się jako przekąska lub kolacja.  

Mięso wołowe wysokiej jakości jest poprzecinane cienkimi paseczkami tłuszczu, ma tzw. marmurkową strukturę, co gwarantuje nam soczystość i wyjątkowy smak po przyrządzeniu. 


Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4


Składniki:

  • 150g serka Almette z ziołami,
  • 1 średni seler ok. 600 g,
  • 2 steki wołowe (antrykot lub rostbef),
  • 4 łyżki masła,
  • 4 gałązki macierzanki lub tymianku,
  • 1 limonka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka kaparów,
  • sól,
  • biały pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na zimne masło położyć rozgniecione ząbki czosnku i macierzankę, smażyć chwilę. Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na mniejsze porcje, posypać pieprzem, smażyć z czosnkiem i macierzanką po ok. 3-5 minut z każdej strony. Czas smażenia jest uzależniony od stopnia wysmażenia mięsa, jaki chcemy uzyskać. Odłożyć na deskę, żeby mięso odpoczęło.
  2. Umyty i obrany seler pokroić w grubą kostkę, ugotować do miękkości w solonej wodzie, odcedzić, dodać serek Almette, 2 łyżki masła, na którym smażyła się wołowina, całość zmiksować blenderem. Dodać skórkę otartą z limonki, doprawić sokiem, solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem kaparów.

       


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz