wtorek, 2 września 2014

Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu

Polski schab w nowym wydaniu, podany z orzeźwiającą sałatką truskawkowo-arbuzową i pesto z czosnku niedźwiedziego na chrupiącej grzance.

Kwiaty z czarnego bzu nadają potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łączą się z wysokogatunkowymi mięsami, a pesto z czosnku niedźwiedziego nada całemu daniu wyjątkowej pikanterii.
Danie można serwować bez pieczywa z kleksem pesto na schabie.

Przepis nagrodzony Ogólnopolskim Programie 







Składniki:
  • Schab 4 plastry (grubość ok. 1,5 cm),
  • 4 plastry szynki Schwarzwaldskiej,
  • 10 dag sera „dojrzałego” Koryciński z ziołami prowansalskimi,
  • 30 dag truskawek,
  • 30 dag arbuza,
  • Pesto z czosnku niedźwiedziego,
  • Marynata z kwiatów czarnego bzu do mięsa,
  • Sos z kwiatów czarnego bzu do sałatki,
  • Razowa bagietka.
Marynata do mięsa:
  • 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • świeżo mielony pieprz.
Sos do sałatki owocowej:
  • 6 łyżek syropu z kwiatów z czarnego bzu,
  • sok z cytryny,
  • 1 posiekana papryczka chili,
  • kilka posiekanych gałązek estragonu,
  • kilka listków stewi i mięty pociętych w cienkie paseczki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Pesto z czosnku niedźwiedziego:
  • arść listków czosnku niedźwiedziego,
  • łyżka podprażonego słonecznika,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • do smaku sól, pieprz, sok z cytryny,
  • oliwa ok. ½ szklanki
Wszystkie składniki zmiksować, dodać tyle oliwy, aby uzyskać gęstą pastę.

Przygotowanie:

Każdy plaster schabu przeciąć na pół nie docinając do końca (powstanie taka kartka złożona na pół), zamarynować w marynacie kwiatowej na minimum kilka godzin. Każdy plaster rozłożyć, na środku położyć słupek sera korycińskiego (1/3 długości plastra schabu) zawinięty z plaster szynki w taki sposób, żeby ze schabu na obu końcach wystawała szynka. Paczuszkę schabu spiąć z boku wykałaczką namoczoną w wodzie. Grillować z każdej strony po kilka minut.

Arbuza i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem do sałatki, odstawić do lodówki na 20-30 min.


Razową bagietkę pociąć na grube kromki, opiec z każdej strony, posmarować pesto z czosnku niedźwiedziego. 

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz